A legfrissebb felmérések szerint az energiahatékonyság javítása világszinten is a kulcsa az energiafelhasználás, és egyben a károsanyag kibocsátás csökkentésének. Ugyanakkor Magyarországon a kis és középvállalkozások (kkv-k) gyakorlatilag nem képesek foglalkozni az energiatakarékossággal, az energiahatékonysággal és a szolgáltatóváltással kapcsolatos teendőkkel. Egyszerűen nincs hozzá elég energiájuk a napi teendők mellett, holott a legújabb kutatások kimutatták, hogy az energiahatékonysági beruházások az előzetes számításoknál jóval kedvezőbb eredményeket hoznak. Igy van ez a napenergia felhasználás terén is: a hatodik RENEXPO-n, május 11-én, az 1. Nemzetközi Szolár Konferencián páratlan lehetőség nyílik arra, hogy mindenki egy helyen, egy időben megismerhesse e terület lehetőségeit. Magyarország vezető energetikai szakkiállításán ott lesznek a legjobb szakemberek és a legújabb fejlesztések is, többi közt a REC Solar Germany GmbH-nak és a PV Cycle Association-nak köszönhetően.

Magyarország energiafüggősége miatt egyszerre egyéni és közösségi érdek az energiahatékonyság fejlesztése. Ennek ellenére a szakemberek úgy látják, hogy sajnos még az energiatakarékossági szemlélet sem általános Magyarországon. Ezt jól mutatja, hogy még a pazarlásért leginkább felelős épületszigetelések is rendkívül sok kívánnivalót hagynak maguk után. Különösen vidéken nagyon rossz a helyzet. A világ fejlettebb része ugyanakkor már túllépett ezen a problémán, az új kihívás az energiahatékonyság nagyságrendekkel történő javítása. Ez azt jelenti, hogy innovációval és új eszközök segítségével egyszerre csökkentsük a károsanyagkibocsátást és az energiafelhasználást. Napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, számítógéppel vezérelt szellőztető rendszerek mutatják e terület fejlődésének mérföldköveit. A passzív- sőt aktív- házak mellett már megszülettek az első okos lakások (Smart Home) prototípusai és nincs messze az idő, amikor az intelligens város ügye sem csupán egy vízió lesz.

Az elmúlt évben nagyot lépett előre Budapest: tavaly október 25-én a kormány elfogadta Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Tervét, amelyben már feladatok, felelősök és határidők szerepelnek. A terv járulékos célja, hogy a hazai zöld ipar megszületése 2020-ig körülbelül 80 ezer új munkahelyet teremtsen. Kiemelt hangsúlyt kap az épületek szigetelése, a fűtés-hűtés rendszerek modernizálása, megújuló energiaforrások használata, az áramtakarékos háztartások megteremtése, a közintézmények komplex energiahatékonysági fejlesztése. Külön fejezet foglalkozik a zéró - vagy azt közelítő - energiaigényű épületekkel. Ennek hazai megvalósítása viszont már nem lehetséges korszerű zöld gazdaság és ipar nélkül, vagyis szükségesek az intelligens otthonokhoz elengedhetetlen eszközök, gépek minél nagyobb arányú hazai előállítása és szervize.

Az áramtakarékosság terén évek óta kezdeményező ELMŰ-ÉMÁSZ csoport már eddig is nagyon sokat tett azért, hogy Magyarországon nagyobb teret nyerjen a környezettudatosság. Öt évvel ezelőtt indították el az Energia Sulit, két tanár járja az országot egy mikrobusszal és játékos, élményszerű formában ismertetik meg a gyerekekkel a környezet és energiatudatosság fizikai összefüggéseit. Kövesdi Zoltán az ELMŰ igazgatósági tagja elmondta, ez a program olyan sikeres, hogy csak a tavalyi évben 800 iskolában járt az Energia Suli. Az álmuk az, hogy a termeléstől, egészen a felhasználásig emissziómentes folyamatot hozzanak létre. Ez a termelésnél még nem mindig lehetséges, de az ELMŰ-nek van két vízierőműve, amely lehetővé tette, hogy Magyarországon is bevezessék a zöld áram és a zöld tarifa fogalmát. Itt auditált formában biztos lehet abban a vásárló, hogy teljesen emissziómentes energiához jut. A zöld tarifa azt jelenti, hogy átlagban havi 200 forinttal kell többet fizetnie az energiatudatos vevőnek a hagyományos áramot fogyasztóhoz képest.

A RENEXPO-n, Magyarország vezető energetikai szakkiállításán május 10 és 12-e között ott lesznek a legújabb technológiák és azok a szakemberek, akik értő módon el tudják magyarázni az érdeklődőknek a legfontosabb tudnivalókat. Többi között ott lesz a Korax Gépgyár Kft, amely 1986-os alapítása óta jelentős hírnévre tett szert a gépgyártás területén és 2006 óta minőségi napelemeket is gyárt, egyesek szerint a legjobbakat Magyarországon. Május 11-én pedig az 1. Nemzetközi Szolár Konferencián megismerkedhetnek a résztvevők a világ vezető innovációival, a legkorszerűbb lehetőségekkel.

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.