A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a közlekedést finanszírozó forrásokról az energiahatékonysági forrásokra 163 milliárd Ft -ot tervez átcsoportosítani az Európai Bizottság jóváhagyását követően. Ennek elsődleges oka, hogy a Közlekedés Operatív Program keretében finanszírozott projektek hosszú előkészítést igényelnek, továbbá időigényes beruházások részesülnek támogatásban, mely jelentős kockázatot jelent a támogatási keret felhasználásának szempontjából. Ezen felül a különböző sikeres energetikai programok a nagy érdeklődés miatt forráshiányossá váltak.

 

Az átcsoportosítás fő indoka, hogy jelentős nehézséget jelent a közlekedési nagyprojektek Európai Bizottság általi jóváhagyásának elhúzódása, esetleges szabotálása, a projektek hosszú ideig történő megvalósítása. A projektek tervezett költségeinek változása (növekedés-csökkenés), az ütemtervtől való eltérés, az egyes projektelemek szabálytalansága miatti elszámolható költségcsökkentés is számos veszélyt jelent a források időben történő felhasználásában.

Az energiahatékonyságot célzó beruházások tekintetében százmilliárdos nagyságrendű igény vetődött fel, mind a központi költségvetési szervek, önkormányzatok részéről, mind pedig a KKV-szektor esetében.

A tervezett átcsoportosítások a következőképpen kerültek meghatározásra:

KEOP 4. „A megújuló energiaforrás-felhasználás növelése” konstrukcióba 40 milliárd Ft-ot, a KEOP 5. „Hatékony energiafelhasználás” vonatkozásában 120 milliárd Ft-ot csoportosítanak át a KÖZOP 2., 4., 5. prioritásaiból. A maradék 3 milliárd Ft a KEOP 8. „Technikai segítségnyújtás” prioritásba kerül átcsoportosításra.

A további átcsoportosításokról az NFÜ honlapján tájékozódhat.

Forrás: NFÜ

 

Az átcsoportosításnak köszönhetően - várhatóan - az alábbi, korábban lezárt pályázatok kerülnek ismét megnyitásra:

Új Széchenyi Terv - Épületenergetikai fejlesztések támogatása

Helyi hő, hűtési és villamos energia igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal

Új Széchenyi Terv - Megújuló energiatermelés támogatása

Geotermikus alapú hő-, illetve villamosenergia-termelő projektek előkészítési és projektfejlesztési tevékenységeinek támogatása

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.