Az Új Széchenyi Terv nyertes megújuló energiás pályázatainak keretében összesen 11.5 MWp névleges teljesítményű napelemet telepítenek önkormányzati és állami intézmények, valamint kisvállalkozások. A kedvezményezettek ezzel közel 14 GWh elektromos energiát termelnek és 11 900 tonna szén-dioxid megtakarítást érnek el évente – hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár 2011. október 11-én, a Halápon létesülő napelempark átadásán.

A beruházó EURÓ-ÉPKER Építőipari Kft. 164,2 millió forintos támogatást nyert el fotovoltaikus rendszer telepítésére. A park 2016 darab napelemet foglal magában, a névleges összteljesítménye meghaladja a 450 kW-ot, ami éves szinten 600 000-650 000 kW/h megújuló energia termelését teszi lehetővé.

Az államtitkár kiemelte, hogy a legfrissebb adatok szerint 151 új napelemes projekt indul az Új Széchenyi Terv zöldgazdaság-fejlesztési fejezetén belül. A megítélt támogatás mértéke megközelíti a 7 milliárd forintot. A napelemek átlagos beépített teljesítménye 75,9 kW, a legnagyobb, Szegeden megépülő fotovoltaikus energiatermelő rendszer teljesítménye meghaladja a 2,5 MW-ot.

Emlékeztetett arra, hogy 2010 végén a magyarországi napelemek beépített kapacitása nem érte el az 1 MW-ot sem. A napenergián alapuló villamosenergia-termelés 2010-ben 0,85 GWh óravolt, ami a teljes megújuló alapú villamosenergia-termelésnek csupán 0,029%-át jelenti. A támogatott napelemes projektek megvalósulása esetén, a beépített villamos kapacitás a 2010-es évihez viszonyítva tizenháromszorosára növekszik majd.

Bencsik János felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv az egyik fontos sorvezető stratégiai céljaink eléréséhez, a fenntartható, megfizethető energiastruktúra megteremtéséhez, a magyar gazdaság megújításához és a foglalkoztatás növeléséhez. Ám önmagában ez a dokumentum nem hoz megoldást. Kiszámítható befektetői környezetre van szükség, ezért befejeződött az új támogatási rendszer előkészítése.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy várhatóan október végén tárgyalja a Kormány a megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított villamosenergia kötelező átvételi rendszerének koncepcióját (METÁR). Az új átvételi rendszer technológia-típusonként, méretkategóriánként differenciált átvételi árat kíván bevezetni.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.