A megújuló és alternatív energiaforrásokból történő energiatermelés új kötelező átvételi rendszere visszatér az eredeti célokhoz, kezeli a korábbi rendszer hiányosságait, és a fenntarthatóság érvényesítése mellett jelentős hangsúlyt fektet a nemzetgazdasági és társadalmi célok elérésére is – hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a Portfolio.hu Green Energy Investment Forum 2011. rendezvényen tartott előadásában 2011. október 11-én, Budapesten.

Az új rendszer technológia-típusonként, méretkategóriánként differenciált átvételi árat kíván bevezetni a megújuló és az alternatív energiatermelésben. Hangsúlyosabbá válik a hasznos hőtermelés ösztönzése, hiszen az egyoldalú áramátvételi támogatás helyett kombinált hő- és villamosenergia támogatás valósul meg. A szabályozás szigorú fenntarthatósági kritériumokat vezet be az erdészeti biomasszára, energiaforrás típusonként felső mérethatárt és hatékonysági minimum követelményeket határoz meg, valamint biomassza térségi kvótákat is bevezet. A támogatás futamideje a tervek szerint egységesen 15 év lesz.

A három pilléren nyugvó támogatási konstrukció alapelemei a következők: a zöldáram termelés bázisára, zöldhő bónusz a hasznos hőtermelés ösztönzésére, valamint a társadalmi, nemzetgazdasági előnyök átvételi árban történő elismerése (leghátrányosabb térségben történő fejlesztés, kiszabályozásra való alkalmasság).

A szabályozás eredményeképpen a megújuló energiák előállításához és hasznosításához kapcsolódó beruházások számára hosszútávon kiszámítható és biztonságos, végső soron versenyképesebb befektetői környezet jön létre – tette hozzá Bencsik János.

A növekvő megújuló energiatermelés társadalmi költségeinek minimalizálása, az extraprofit elkerülésének biztosítása és a támogatások tiszta, átlátható felhasználásának garantálása érdekében a jelenleginél szigorúbb ellenőrzési gyakorlat bevezetése válik szükségessé.

Az államtitkár kiemelte, hogy a megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia kötelező átvételi rendszer koncepcióját (METÁR) a Kormány várhatóan október végén, november elején tárgyalhatja. A döntést követően, a szabályozási koncepciót megküldik az Európai Bizottság számára egy előzetes jóváhagyási eljárásra. Ezt követően fejeződhet be az új szabályozás megalkotása, amely összesen hét jogszabály elkészítését, illetve módosítását foglalja magába. Az új szabályozás várhatóan 2012. július 1-jén léphet hatályba.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.