A Kormány tavasszal tett ígéretét megtartva források átcsoportosításával az idei év végéig 1,63 milliárd forintot biztosít a tavasszal elbírált panelpályázaton sikerrel szereplő lakóközösségek számára, valamint 530 millió forint összegben az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására is újabb pályázatot hirdet.

Az előző Kormány idején a támogatási keret előzetes rögzítése híján és a pályázat késői lezárása miatt a ZBR Panel Alprogramra 2009-ben benyújtott pályázatok támogatási igénye nagymértékben, mintegy 14 milliárd forinttal haladta meg a rendelkezésre álló forrásokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Zöld Beruházási Rendszer 2011. januári átvételét követően intenzíven dolgozott azon, hogy az addig beérkezett pályázatokat elbírálja, a beruházások megvalósítását felgyorsítsa. A Zöld Beruházási Rendszer Panel Alprogram II. keretében 2011. április 7-én 228 db pályázat esetében született támogatói döntés, ezzel az elmúlt időszakban összesen 244 pályázat számára, mintegy 13,2 milliárd forint összegű támogatást ítélt oda a nemzeti fejlesztési miniszter. A támogatásból 23 495 lakóegység energetikai korszerűsítése valósulhat meg, amely mintegy 28 milliárd forintos beruházást generál az ágazatban.

A Kormány döntésének megfelelően a - korábbi kormányzat által meghirdetett fedezet nélküli pályázatra - jelentkező lakóközösségek formailag és tartalmilag is megfelelő pályázatai nem kerültek elutasításra. A kormánydöntés értelmében a ZBR-en belül felszabaduló források, és további kvótaeladásokból származó bevételek terhére folytatható a támogatási döntések meghozatala, és a szerződések megkötése. A most rendelkezésre álló 1,63 milliárd forint figyelembe vételével a ZBR Panel II. alprogramban befogadott pályázatok döntésre való előkészítése megkezdődött, a támogatási értesítéseket már ez év novemberében megkaphatják az érintettek. A forrás biztosítása újabb mintegy 3200 lakóegység felújítását teszi lehetővé, közel 8000 fő számára biztosít komfortosabb életkörülményeket. A támogatások mintegy 3,3 milliárd forintos beruházást generálnak az ágazatban és közel 4 068  tonna/év CO2 megtakarítást eredményeznek. További szerződéskötésekre újabb bevételek esetén lesz mód.

További források átcsoportosításának köszönhetően a Kormány 2011. novemberben a „Lakóépületek és környezetük felújításának támogatása” előirányzat keretében összesen 530 millió forint összegben pályázatot hirdethet az egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) felújítására.

A tárca kiemelten fontos célnak tartja a szén-monoxid mérgezéses balesetek számának csökkentését. Ennek megfelelően a nemzeti fejlesztési miniszter döntése alapján ismételten meghirdetésre kerülő pályázat az előzetes becslés alapján 3500 lakást érinthet, és a felújítás során 900 db kémény válhat biztonságossá.

A pályázati rendszerből nyújtott támogatással megvalósuló kéményfelújítások mellett a baleseti kockázat csökkentésének fontos eszköze azonban a tüzelőberendezések és az égéstermék elvezetők szabályszerű üzemeltetése, tervszerű, folyamatos karbantartása és ellenőrzése is.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.