A Zöld Beruházási Rendszer keretében a panel lakóházak energiahatékonysági felújítási munkáit végző szakkivitelezőknek, 2011 májusa óta kötelező minősítésnek kell megfelelniük. A rendszer kidolgozását és bevezetését az elmúlt kormányzati ciklusokban a közpénzek felhasználása körül tapasztalt visszaélések, a felszámolásba menekülő kivitelezők, illetve a szakszerűtlen munkát végző és a hatósági előírásokat megsértő cégek tették indokolttá.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kötelessége és feladata, hogy a pályázati pénzek felelős és ésszerű felhasználása garantált legyen. Az állami forrásokból származó támogatások kezelésével kapcsolatos jogforrások lehetővé teszik a szakkivitelezőkre vonatkozó speciális feltételek támogatási szerződésben történő meghatározását a panel-felújítási pályázatok esetében is. Az iparosított technológiával épült lakóházak és társasházak szakkivitelezői kiválasztási rendszerének területén - épületgépészeti és építési munkák területén - 41 céget soroltak ’A’ és ’B’ kategóriába és jelenleg, további 102 építőipari vállalkozás áll még minősítés előtt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendkívül fontosnak tartja, hogy a pályázati pénzek felhasználásával megvalósuló panel-felújítási munkálatokat kizárólag az adott területen megfelelő referenciákkal, a szükséges tárgyi, személyi és pénzügyi feltételekkel rendelkező vállalkozások végezhessenek. Ez a panelházakban lakók érdeke is, hiszen egy-egy épület felújítása komoly anyagi ráfordítást, 5-10 évre vonatkozó kötelezettségvállalást jelent a projektben résztvevő lakástulajdonosok számára. Ennek megfelelően a minősítési rendszer bevezetését több szakmai és civil szervezet, így a Panel Érdekképviseleti Egyesület, a Magyar Építőanyagipari Szövetség, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata, valamint a Magyar Ablakgyártók és Forgalmazók Egyesülete is támogatta.

Az építőipari cégek minősítését objektív és mérhető paraméterek – műszaki, gazdasági és jogi megfelelőség - alapján a 48 éves múlttal rendelkező Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI Nonprofit Kft.) végzi. Az ÉMI Nonprofit Kft. az iparosított technológiával épült lakóházak és társasházak szakkivitelezői kiválasztási rendszerének – az épületgépészeti és az építési munkák – területén eddig átvilágított közel 160 társaság közül összesen 41 kivitelezőt sorolt ’A’ és ’B’ kategóriába, további 102 építőipari vállalkozás vár minősítésre. 4 társaságot ugyanakkor elutasított a Minősítő Bizottság szakszerűtlen múltbéli kivitelezésekért, illetve a Minősítő Bizottság megtévesztésének kísérlete miatt.

Az ÉMI Nonprofit Kft. által működtetett nyilvános minősítési rendszer a Minősítési Szabályzat alapján, a minősítésnek megfelelő, egyetlen jól teljesítő építőipari vállalkozást sem zár ki a pályázatokhoz kapcsolódó a kivitelezési munkálatokban történő részvételből, azonban az építőipari társaságok – a minősítési kategóriájuknak megfelelő - tényleges műszaki, pénzügyi alkalmassága szerint meghatározott értékhatárig vállalhatnak megbízásokat. A minősítési rendszer ennek megfelelően versenyjogi szabályokat nem sért. Az ÉMI Nonprofit Kft. a minősítéseket folyamatosan végzi, a Minősítési Szabályzatban meghatározottak szerint.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.