Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) nyertesei projektjeikben összesen 8.3 MW teljesítményű napelemet építenek be, ezzel közel 10 GWh elektromos energiát termelnek és 9000 tonna szén-dioxid megtakarítást érnek el évente – hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár 2011. július 15-én, Szolnokon, az Agulhas-Solar Kft. napelem összeszerelő üzemének megnyitó ünnepségén.

Az Agulhas-Solar Kft. az Észak-Alföldi Operatív Programból, valamint a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból nyert el összességében 400 millió forintos támogatást. A pályázó egy évi 30 MW kapacitású napelem panel összeszerelő üzemet alakított ki, s ezzel 40 új munkahelyet hozott létre.

Az államtitkár kiemelte, hogy a napokban elfogadott energiastratégia a nagykapacitású alaperőművek mellett hangsúlyos szerepet szán a decentralizált energiatermelésnek is, amely kaput nyit a megújuló energiák fokozottabb használata előtt. Emlékeztetett arra, hogy 2010 végén a napelemek beépített kapacitása Magyarországon nem érte el az 1 MW-ot, holott az elmúlt napokban az ország villamosenergia igénye meghaladta 6100 MW-ot is, tehát bőséges tere van az előrelépésnek.

A fotovoltaikus iparág fejlődéséhez keretet biztosít az energiastratégia és a megújuló energia cselekvési terv, ugyanakkor a belső piac lassú felépüléséhez kiszámítható támogatáspolitikára lesz szükség. Ezt a célt szolgálja az áramátvételi rendszer megújítása, és a fejlesztési alapok rendelkezésre bocsátása. A 2011. július 5-i adatok szerint 76 új napelemes projekt indult a KEOP keretében, a megítélt támogatás mértéke meghaladja a 4,8 milliárd forintot. Ennek köszönhetően minimum kilencszeresére növekszik a hazai fotovoltaikus kapacitás egy év leforgása alatt.

A belső piac kiszolgálásához viszont hazai gyártókapacitás is szükséges, mert csak így jöhetnek létre magyar munkahelyek, ezért a támogatáspolitika fókuszában megtalálható az energetikai gépgyártás megerősödésének elősegítése is. Az új technológiák alkalmazásához szakemberekre is szükség lesz, ezért a Kormány döntése alapján az energiastratégia mellé egy szemléletformálási és oktatási cselevési terv is készül majd – mondta Bencsik János.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.