Az Európai Unió csaknem 4 milliárd forintos támogatásával indulnak a közeljövőben biogáz projektek Győrött, Tamásiban, Kaposvárott, Miskolcon, Nyíregyházán, Hajdúnánáson és Törökszentmiklóson – jelentette be Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár, aki az utóbbi városban, valamint Szolnokon több energetikai fejlesztéssel járó beruházást megtekintett, majd sajtótájékoztatón ismertette a kis- és középvállalkozások számára meghirdetett, energiahatékonyságot célzó pályázatok eddigi eredményeit.

Törökszentmiklóson 743 millió forintos támogatással 1,486 milliárd forint összköltséggel létesít biogáz üzemet a Jász-Bio-Komp Kft. A beruházási helyszínen tett látogatása során az államtitkár hangsúlyozta, hogy a biogáz technológia révén környezetkímélő eljárással termelhető energia, hiszen a felhasznált alapanyagok olcsók, a technológia költséghatékony, az üzemek sajátenergia fogyasztása alacsony, és a biogáz termelés értékes mellékterméket is eredményez.

A biogáz berendezések új lehetőséget biztosítanak a műtrágyázást kiváltó talajjavító adalékok előállítására, alkalmazására, mert a teljesen kierjedt végtermék szagtalan, csírátlan, kiváló természetes alapanyag a mezőgazdaság számára – emelte ki Bencsik János. Mint megállapította, ezek a rendszerek megoldást nyújtanak a hatékony hulladékkezelésre is, hiszen a technológia fő alapanyagai ártalmatlanításra váró mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékok, melléktermékek.

A biogáz berendezések mezőgazdasági termékek közvetlen felhasználására, a gázmotorok segítségével nagy értékű elektromos és hőenergiává történő alakítására is alkalmasak. A hazai szántókon termesztett energianövények kifogástalan kiegészítő nyersanyagai a biogáz termelésnek, általuk az élelmiszercélú mezőgazdasági termelésre alkalmatlan, haszonnövények előállításába eddig be nem vont földek ismét jövedelmet termelhetnek – tette hozzá az államtitkár. Az elmúlt félév során a Kormány 3,9 milliárd forintnyi támogatást ítélt meg hét biogáz üzem építéséhez, melyek összesen 4.4 MWe névleges villamos kapacitást hoznak létre, és évente 70 ezer tonnával csökkentik az ország szén-dioxid kibocsátását.

A kis- és középvállalkozások számára meghirdetett, energiahatékonyságot célzó pályázatok eddigi eredményeivel kapcsolatban Bencsik János elmondta, hogy a szektor támogatott projektjeinek száma – kormányváltást követően – 198, a megítélt támogatás összege pedig 8,8 milliárd forint volt május végén. Arról is tájékoztatott, hogy a kkv-k eddig három fő területen nyertek el támogatást. Így épületenergetikai beruházásokra 155 pályázat 3,7 milliárd forintot, megújuló energiatermelésre 24 pályázat 5 milliárd forintot, szemléletformálásra pedig 19 pályázat összesen 159 millió forintot szerzett. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a jóváhagyás előtt álló Nemzeti Energiastratégia takarékossági célkitűzései csak abban az esetben teljesíthetőek, ha a hatékonyság javítása az ipari folyamatokra is kiterjed.

Az államtitkár Szolnokon a Béres Gyógyszergyár Zrt. telephelyét látogatta meg, ahol a megítélt támogatás felhasználásával, a légellátó és légkezelő és fűtési rendszerek korszerűsítésével, a világítási rendszer megújításával eddigi energiaköltségüket 22 százalékkal csökkentik, mely hozzájárul a vállalkozás versenyképességének javításához. Az energetikai folyamatokat egy integrált épületfelügyeleti rendszer teszi átláthatóvá és ellenőrizhetővé. A kkv-szektor nyertes projektjeinek száma a keleti megyékben, a középső országrészben és Vas megyében a legmagasabb.

Bencsik János kiemelte, hogy július elsejétől az Új Széchenyi Terv keretében 40 százalékos támogatási arány mellett nyújthatnak be pályázatot azon mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek technológiai fejlesztéseik által közvetlenül csökkentik a környezeti terhelést, azaz kimutathatóan növelik az energia-, a víz-, valamint a nyersanyag felhasználás hatékonyságát. A rendelkezésre álló támogatási keret újabb kilenc milliárd forint elérhetőségét biztosítja.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium



Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.