Komoly tartalékok vannak a geotermikus energia szerepének növelésében Magyarországon, az ebből előállított energia mennyisége tíz év alatt megnégyszereződhet. A megújuló energiaforrások elterjedését a szaktárca a szabályozás jelentős egyszerűsítésével, egységes megújuló törvény megalkotásával segíti, az önálló jogszabály kidolgozása 2011 második felében kezdődik meg – mondta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a Magyar Termálenergia Társaság VII. Nemzetközi Geotermikus Konferenciáján 2011. június 16-én, Budapesten.

A készülő Nemzeti Energiastratégia a gazdaság dekarbonizációjának kiemelt eszközeként kezeli a megújuló energiaforrások részesedésének növelését. A megújuló energia leggazdaságosabban a hőtermelésben hasznosítható, így elterjedésének elősegítése leginkább a hasznos hő előállításában és a közösségi célú felhasználásban indokolt. A lakossági és közintézményi hőtermelésben a tavalyi 12 százalékról 2030-ra 32 százalékra növelhető a megújulók részaránya - hangsúlyozta Bencsik János.

Magyarországon a geotermikus gradiens jelentősen meghaladja a világátlagot, így komoly tartalékok vannak a geotermikus energia szerepének növelésében. Bár az energiaforrás elsősorban hőenergia előállítását szolgálhatja, várhatóan az évtized közepéig megjelenik a geotermikus ásványkincs villamos energia termelésre történő hasznosítása is. A Nemzeti Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv a villamos energia és hűtés-fűtés szektorokban felhasznált megújuló energiahordozókról szóló előrejelzésében azzal számol, hogy a geotermikus energia részesedése a jelenlegi 8 százalékról (4,23 PJ) 14 százalékra (16,43 PJ) emelkedik 2020-ig. A hőszivattyúk további öt százalékkal, 22,42 PJ-ra javítják majd az együttes mutatót – fejtette ki az államtitkár.

Bencsik János arra is felhívta a figyelmet, hogy a megújuló energiát érintő szabályok jelenleg több mint 120 különböző jogszabályban elszórva találhatók, a rendszer nem átlátható, alkalmazása ezért a termelők és a hatóságok számára is nehézséget jelent. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2011 második felében a kapcsolódó rendelkezéseket egységes szerkezetbe foglaló, megújuló energiáról szóló törvény kidolgozását kezdi meg. A szabályozás egyszerűsítése javítja versenyképességünket a környező országokhoz viszonyítva a beruházásokért folyó vetélkedésben. Folyamatban van a megújuló és alternatív energiaforrások átvételi támogatásának átalakítása, technológia típusonként és méretkategóriánként differenciált átvételi ár bevezetése tervezett.

A Környezet és Energia Operatív Program helyi hő- és hűtési igény kielégítését szolgáló megújuló energiatermelő berendezések telepítésére megnyitott pályázatában egyebek mellett geotermikus energiahasznosításra, hőszivattyús rendszerek telepítésére összesen 7 milliárd forint áll rendelkezésre. A geotermikus alapú hő-, illetve villamos energiatermelő projektek előkészítését célzó kiírás keretösszege pedig 1,62 milliárd forint. E forrásokból a jelentős energia- és költségmegtakarítással járó, számottevő szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményező hódmezővásárhelyi, kisteleki, mórahalmi, mohácsi és miskolci mintaprojektekhez hasonló fejlesztések tervezhetők és valósíthatók meg országszerte.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.