Magyarország biztonságos, megfizethető és egyben fenntartható energiaellátása hosszú távon csak akkor lesz biztosítható, ha a hazai gazdaság energiaintenzitása az ipari folyamatok energiahatékonyságának növelésével jelentős mértékben csökken – jelentette ki Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár 2011. május 26-án, Szatymazon a Szilánk Zrt. új termelőcsarnokának alapkőletételi ünnepségén.

Bencsik János megállapította, hogy a közel százesztendős családi hagyományokra épülő, hazai tulajdonú, építészeti üvegtermékeket előállító Szilánk Glass Company most induló 2,5 milliárd forintos beruházása jó példa a fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő felelős vállalkozói hozzáállásra.

Az energiahatékonyság területén jelentkező uniós kötelezettségeink teljesítése során hasonló beruházásokkal kell a hazai gazdaságnak lehetőséget teremtenie új munkahelyek születésére  – közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy mindezen szempontok együttes hatását értékelve jó helyre kerül a mintegy 933 millió forint értékű európai uniós és hazai támogatás.

Az új termelőcsarnok és logisztikai központ megépítésével, a síküveg feldolgozás tevékenységeinek központosításával jelentősen megnő a társaság működési hatékonysága, fajlagos költségei csökkennek, így javul a vállalkozás általános versenyképessége is.

Az új létesítmény-együttes is energiahatékony módon valósul meg. Az energiaellátáshoz felhasználják a rendelkezésre álló talajhőt, és a gyártási technológia során veszteségként keletkező hő újrahasznosításáról is gondoskodnak. A fenntarthatósági szempontok érvényesülését segíti elő a csapadékvíz öntözési céllal történő összegyűjtése és az egyedi csomagolóanyagok újrahasznosításának bevezetése.

Bencsik János kiemelte annak fontosságát, hogy a gyártókapacitás és a meglévő munkahelyek bővítése egy olyan iparágban történik meg, amelynek az elkövetkező két évtizedben kiemelkedő szerepe lehet a hazai épületenergetikai program sikeres végrehajtásában.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály



Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.