Húsz felsőoktatási épületenergetikai projekt 4,7 milliárd forintos támogatásáról született döntés – jelentette be 2011. május 5-én Bencsik János Vas megyei látogatása során, Szombathelyen. Az államtitkár részt vett a szombathelyi energiafórumon, majd a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében támogatást elnyert beruházásokról tájékozódott. Az államtitkár többek között Szombathelyen megtekintette Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központot és a Pável Ágoston Kollégiumot, és ellátogatott Ikerváron a helyi vízerőműhöz is.

Bencsik János délelőtti előadásában jelezte: a közelmúltban az energetika egész összefüggésrendszere megváltozott, a terület szoros kapcsolatba került más szakpolitikákkal is. Emiatt az energiastratégia más ágazati politikák területét is érintve kiemelt figyelmet szentel a közlekedés, a környezetvédelem, a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, és az oktatás energetikai vonatkozásaira is. A dokumentum az energetikán belül kiterjed minden szakterületre, beleértve a megújuló energiaforrások hasznosítását és az energiahatékonyságot is – tette hozzá a szakpolitikus.

Az előadást követően az államtitkár megtekintette a szombathelyi tűzoltóság korszerűsített, napkollektorokkal is modernizált fűtési rendszerét és a Nyugat-magyarországi Egyetem energiahatékonysági korszerűsítés előtt álló épületeit. Ez utóbbi helyszínen Bencsik János elmondta: a KEOP keretében húsz felsőoktatási energetikai projekt támogatásáról született döntés több mint 4,7 milliárd forint támogatási összeg odaítélésével. A beruházások által évente összesen 44199 GJ energia megtakarítása várható és az üzemeltetési költségek is 130 millió forinttal csökkennek majd. A beruházások során telepítésre kerülő berendezések évi 5608 GJ megújuló energiát fognak termelni. A szombathelyi beruházások a Savaria Egyetemi Központot és a Pável Ágoston Kollégiumot érintik. A megítélt támogatás 400,2 millió forint. Az elvégzendő fejlesztések 2834 GJ – azaz 60 százalékos - energiamegtakarítást eredményeznek majd, ami évente 20 millió forinttal mérsékli a fenntartási kiadásokat. Az egyetem mindkét épületében elvégzik a nyílászárók cseréjét, a falak és a födém szigetelését, emellett a gépészet modernizációja és a kollégiumi vízfelhasználás csökkentése is a célok között szerepel.

Az Ikervár mellett megtekintett törpevízerőmű kapcsán Bencsik János elmondta: a kormány a jövőben is szerepet szán a vízenergia hasznosításának a "Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve 2010-2020" című dokumentumban lefektetett 14,65%-os megújuló részarány elérésében. Utalt ugyanakkor arra, hogy Magyarország domborzati adottságai a vízenergia nagy erőműtelepek általi hasznosítása szempontjából kedvezőtlenek, ezért elsősorban a kiskapacitású vízenergia-termelés előnyeit indokolt kiaknázni. Ezt elsősorban a – kisebb folyók szabályozhatóságában is fontos szerepet betöltő – 10 MWe alatti teljesítményű törpe vízerőművek, valamint a folyómedrekbe telepített 100-500 kWe teljesítményű átáramlásos turbinák révén látja támogathatónak a kormány. A kis vízerőművek leginkább a vidéken, lokális környezetben, saját energiafelhasználás és önellátás céljából jelenthetnek hatékony és gazdaságos megoldásokat, éppen úgy mint azt az ikervári erőmű is teszi, ezért a kormány az uniós források terhére 228 millió forint támogatást biztosít az erőmű további fejlesztéséhez. – mondta az államtitkár.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.