2011. január 1-jét követően, miután az épületenergetikai pályázatok átkerültek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felelősségi körébe, az NFM Klíma- és Energiaügyi Államtitkársága áttekintette az épületenergetikai pályázatok aktuális helyzetét, a beérkezett pályázatok elbírálásának és kifizetéseknek rendjét. A felülvizsgálat lezárultát és a szükséges intézkedések meghozatalát követően ismét – felgyorsult ütemben – megindult a pályázatok elbírálása és a sikeresen lezárult beruházásokhoz kapcsolódó kifizetések elindítása.

A 2008-ban kiírt Öko-Program keretében – amelyet a távfűtött lakások egyedi fűtésszabályozásának és a költségmegosztási lehetőségek kiépítésének támogatására hívtak életre – várhatóan 450 millió forintnyi támogatás kifizetése történik meg március végére. A szénmonoxid mérgezések megelőzése céljából az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására meghirdetett program a potenciálisan életveszélyesnek minősített kémények korszerűsítését teszi lehetővé. Ennek a kiírásnak a keretében március hónapban várhatóan 50 millió forintot fizetnek ki a pályázóknak.

A kormánynak az elbírálási rendszerben eszközölt változtatásokkal elsődleges célja a már benyújtott pályázatok finanszírozásának biztosítása, a támogatási döntések gyors megszületése érdekében a korábban akadozó elbírálási rendszer felgyorsítása, és a szerződések minél előbbi megkötése volt.

Mióta a panel pályázatok az NFM felügyelete alá kerültek, több mint 3,6 Mrd Ft került kiutalásra 213 nyertes panel pályázó részére, akik beruházásukat már sikeresen befejezték, záró beszámolójukat benyújtották. Ez további 6400 család havi energiafogyasztásának csökkentését tette lehetővé.

A ZBR Panel I. alprogram keretében 950 pályázat esetében született támogató döntés, ebből 623 pályázat esetében van aláírt szerződés, ami mintegy 32.000 lakás felújítását jelenti. A fenti szerződések közül 386 darabot már a kormányváltást követően kötöttek meg. Ebben a konstrukcióban 327 pályázat vár még aláírásra – ez további 12.500 lakás energetikai felújítását biztosítja majd.

A ZBR Panel II. alprogram esetében a 650 befogadott pályázat döntésre való előkészítése zajlik jelenleg, azonban a túlpályáztatás miatt a pályázatoknak csupán mintegy 50%-a juthat el első körben a szerződéskötésig. Az első támogatási értesítéseket várhatóan már márciusban kiküldik. Ez mintegy 23.000 lakás felújítását jelenti.

ZBR Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogram 2010 októberében lezárult kiírására benyújtott pályázatok közül ezidáig 857 darab részesült támogatói döntésben, ami 1,29 milliárd forint odaítélését jelenti. Megtörténtek az alprogram első kifizetései is: 92 millió Ft értékű támogatás került kiutalásra 102 nyertes pályázó részére. A pályázatok feldolgozása még zajlik, az elbírálás, döntésre terjesztés márciusban is folytatódik. A nyerteseknek járó támogatások további kifizetésére a beruházások befejezését követő záró beszámolók jóváhagyását követően kerülhet majd sor.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.