Az Európai Bizottság pályázati felhívást tesz közzé a kis szén-dioxid-kibocsátású technológiákra és megújuló energiaforrásokra irányuló demonstrációs projektek beruházási programja keretében. A pályázat célja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság előmozdítása Európában és új „zöld” munkahelyek teremtése. Az Európai Befektetési Bank (EBB) együttműködik a Bizottsággal a program megvalósításában.

Támogatható tevékenységek
A szén-dioxid-leválasztási és -tárolási (CLT) technológiákkal kapcsolatos demonstrációs projektek kategóriái (nyolc CLT-projekt részesül finanszírozásban):
- legalább egy, de legfeljebb három projekt a következő kategóriákban: égetés előtti leválasztás, égetés utáni leválasztás, oxyfuel-eljárás és ipari alkalmazások,
- legalább három olyan projekt, amely a szén-dioxid tárolását sós vizet tartó víztartó rétegekben tervezi megvalósítani, illetve legalább három projekt, amely ugyanerre a célra kimerült szénhidrogén-telep használatát irányozza elő.
- A CLT-projektekben részt vevő erőművek áramtermelő kapacitásának el kell érnie a 250 MW-ot, és azokat úgy kell kialakítani, hogy a saját szén-dioxid kibocsátásuknak legalább 85%-át leválasszák.

Az innovatív megújuló energia technológiákkal összefüggő projektek kategóriái (34 projekt részesül finanszírozásban)
- bioenergia
- koncentrált napenergia
- napsugárzást hasznosító fotoelektromos erőmű
- szélenergia
- geotermikus energia
- tengeri energia (hullám- vagy árapály-energia, az óceánban tárolt hőenergiát átalakító rendszerek)
- vízenergia
- megosztott megújuló energia gazdálkodás (intelligens villamosenergia-hálózatok)

Támogatható pályázók
A projektgazdáknak az alábbi kategóriák egyikének kell megfelelniük:
-  egyéni piaci szereplőként, a projekt minden formáját vállalva, alvállalkozóval társulva vagy
-  konzorciumban.

A program révén összesen több mint 9 milliárd eurós beruházás fog megvalósulni. A NER300 a szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológiák és a megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák építési és működési költségeinek legfeljebb 50%-ára nyújt támogatást. A finanszírozás fennmaradó részét a projektgazdák és a tagállamok biztosítják.

3 hónap áll rendelkezésre a pályázatok benyújtására a pályázó tagállamában. A tagállamok a pályázati felhívástól számított három hónapon belül (2010. február 9) előzetesen értékelik a benyújtott projektek támogathatóságát. A tagállamoknak a támogatható kérelmeket az előválogatás után, a pályázati felhívástól számított hat hónapon belül be kell nyújtaniuk az Európai Befektetési Banknak (EBB).


Tagállami kontaktpontok listája

További információ itt

Forrás: mkik.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.