Az Európai Bizottság 2009 júliusában indította el European Energy Programme for Recovery (EEPR) elnevezésű gazdaságélénkítő programját, amelynek célja a gazdasági visszaesést követő fellendülés ösztönzése. A program támogatási keretéből mintegy 114 millió EUR (32 Mrd Ft) nem került felhasználásra, így az Európai Tanács Energia Munkacsoportjának legutóbbi ülésén kezdeményezte e források átcsoportosítását illetve újra elosztását.

E fel nem használt források uniós és tagállami szinten is, kiemelkedő többletforrásként jelenthetnek meg az energiahatékonysággal és megújuló energiával kapcsolatos beruházások finanszírozásánál, valamint áttételesen hozzájárulnak a fenntartható energiafejlesztések előmozdításához is – ismertette Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium Energia és Klímapolitikai helyettes államtitkára az EEPR-rendelet módosításának hátterét.

A módosítástervezet részletes vitájára az Energia Munkacsoport július 7.-ei ülésén kerül sor, így az Európai Parlament már július folyamán megszavazhatja a módosító indítványokat. A támogatások lekötésének határideje 2011. március 31.

A munkacsoport júniusi ülésén, hazánk képviselője Jakab Marianna ismertette a magyar álláspontot, miszerint Budapest támogatja a felhasználásra nem került 114 millió euró (közel 32 milliárd forint) átcsoportosítását az energiahatékonysági és megújuló energiával kapcsolatos kezdeményezések finanszírozására. A magyar kormányzat egyetértett azzal a célkitűzéssel is, hogy a beruházási támogatások kedvezményezettjei az önkormányzati és regionális állami szervezetek legyenek, valamint olyan magánvállalkozások, amelyek e hatóságok nevében járnak el.

Nagy Attila, magyar képviselő szorgalmazta, hogy a pályázati rendszer kialakításánál vegyék figyelembe a tagországok eltérő gazdasági, pénzügyi és intézményi hátterét, és ennek megfelelően egy a tagállamok számára azonos feltételeket biztosító rendszert dolgozzanak ki. Az Európai Bizottság a magyar felvetésre reagálva, az ésszerű földrajzi és pénzügyi egyensúlyt megteremtő pályázati struktúra mellett tette le a voksát.

A tervezet szerint az EEPR második ütemében már a kis- és közepes méretű városok, kezdeményezések valamint innovációs, demonstrációs és pilot projektek támogatására is lehetőség nyílik.


Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.