A vállalkozások számára költségvetési forrásokra alapozott energetikai pályázati rendszer ugyan nem létezik Magyarországon, de jelentős uniós források állnak a cégek rendelkezésére vissza nem térítendő támogatás formájában. A megújuló energiaforrás felhasználás növelésére kiírt pályázatokra a vártnál kevesebb jelentkezés érkezett be, amely a rendelkezésre álló EU források elvesztését is kockáztatta, ezért a feltételek egyszerűsítésével igyekeznek kedvet csinálni a pályázáshoz.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül műküdő Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) révén a cégek támogatásért pályázhatnak a megújuló energiaforrás-felhasználás növelése, valamint a hatékony energiafelhasználás elősegítése érdekében. A támogatási arány akár a fejlesztés 100 százalékát is elérheti, és akár 1,5 milliárd forint dotáció is elnyerhető, ennek ellenére bizonyos területeken az érdeklődés csalódást keltően alacsony maradt.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és az Energia Központ Kht. a pályázói kör kibővítésével, és egyszerűsödő feltételekkel igyekszik ösztönözni az energetikai fejlesztések előkészítését és megvalósítását. A változások fókuszában a geotermikus projektfejlesztés, az egészségügyi intézmények energiahatékonyságának növelése, valamint a központi régió pályázati lehetőségeinek kibővítése áll.

Az ösztönzésre azért is szükség van, mert a megújuló energiaforrás felhasználás növelésére kiírt KEOP-4-es pályázatokra a vártnál kevesebb számú és támogatási igényű pályázat érkezett be, amely akár a rendelkezésre álló EU források elvesztésének kockázatát, és az EU felé vállalt kötelezettségvállalási és kifizetési szabályok betarthatatlanságát is jelentheti - figyelmeztet az Energia Központ.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Energia Központ Nonprofit Kft. ezért több intézkedéssel szeretné ösztönözni a pályázókat megújuló technológiákat alkalmazó fejlesztések megvalósítására. Így a projektek megvalósításának előmozdítása érdekében támogatás kapható immár a tervezési, engedélyeztetési folyamatok, valamint ahol indokolt kutatófúrások, vizsgálatok elvégzésére vonatkozóan is. Ennek részeként megjelent a KEOP-2010-4.7.0 „Geotermikus alapú hő-, illetve villamosenergia-termelő projektek előkészítési és projektfejlesztési tevékenységeinek támogatása" című pályázati kiírás.

Az Energia Központ szerint a pályázói kedvet növelte az év elején kialakított új konstrukciók egyszerűsített feltételrendszere, a támogatások növelése, a támogatandó tevékenységek és az értékelési rendszer - tevékenység és összberuházási költség szerinti - differenciálttá tétele.

A hatékonyságnövelés területén a cégek között a legnépszerűbb célpont az épületenergetikai korszerűsítések (épületek hőtechnikai adottságának javítása nyílászáró cserével, hőszigeteléssel, fűtéskorszerűsítéssel), illetve a világítási rendszerek korszerűsítésére kiírt pályázat; a benyújtott pályázatok 70 százaléka ezen célokra vonatkozik.

A megújuló energia felhasználás területén leggyakrabban a napenergia hasznosítása, a hőszivattyú alkalmazása, a biomassza hasznosítása, illetve az elsősorban vállalkozások által megvalósítandó geotermális energia hasznosítására, biogáz termelésre és felhasználásra, és biomassza felhasználásra épülő nagyobb beruházások kapcsán pályáznak a társaságok.

Egyelőre a nagyobb összberuházási költségű projektek beérkezését is várják az épületenergetikai fejlesztések területén. Vonzó lehet a költségvetési szervek (elsősorban közhasznú szervezetek, alapítványok) 100 százalékos támogatási lehetősége, a pályázathoz benyújtandó engedélyek beszerzési határidejének csökkentése, a megújuló energiaforrást hasznosító beruházások esetében, illetve a szállítói finanszírozás lehetősége.

Az Energia Központ tapasztalatai alapján a támogatható és sikeresen megvalósítható projektek elkészítéséhez elengedhetetlen a pályázat témájához értő szakértők, mérnökök bekapcsolása, a megfelelő szakmai színvonalú megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, a benyújtandó pályázati dokumentumok közötti tartalmi összhang megteremtése, illetve releváns szakmai és pályázattechnikai tapasztalattal is rendelkező projektmenedzsment alkalmazása.

Forrás: napi.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.