Új elemmel bővült a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium klímavédelmi programcsomagja, melyet a zöldtárca a kibocsátási kvótabevételekből finanszíroz - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi miniszter kedden. A Klímabarát Otthon és a Klímabarát Háztartás program után - a Zöld Beruházási Rendszer részeként - a tárca új Izzócsere Programot indított. A 450 milliós keretösszegű pályázaton rászorulók cserélhetik hagyományos energiafaló izzóikat energiatakarékosra. A program a rezsi csökkentése mellett mérhető kibocsátás-csökkenést eredményez: a légkört 47 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid szennyezi, mintegy 12 ezer hektárnyi erdő menekül meg, és az erőműveknek közel 6,3 megawattal kevesebb áramot kell előállítaniuk.

"Az Izzócsere Programmal azonnali és mérhető kibocsátás csökkentést lehet elérni, és amellett, hogy segítünk takarékoskodni az arra rászorulóknak, otthonok ezrei válhatnak klímabaráttá" - hangsúlyozta a miniszter. Az energiatakarékos izzók vásárlására az időseket, nagycsaládosokat és fogyatékkal élőket támogató alapítványok és egyesületek pályázhatnak az általuk segített rászorulók háztartásai, illetve saját intézményük számára. A szervezetek rászoruló háztartásonként maximum 40 ezer forintnyi izzóra pályázhatnak, saját felhasználás esetében ez az összeg 20 ezer forint. Egy alapítvány vagy egyesület összesen maximum 10 millió forint támogatásban részesülhet.
A hagyományos izzókat a pályázóknak össze kell gyűjteniük és le kell adniuk, ezek tehát már garantáltan nem szennyezik tovább a környezetet.

A zöldtárca most egy korábbi, sikeres programját folytatja: akkor az uniós forrásból finanszírozott 230 millió forint keretösszegű izzócsere pályázaton a nagycsaládosok mintegy 121 ezer, az idősek 83 ezer, a fogyatékkal élők 15 ezer, az óvodák pedig 8 ezer energiatakarékos izzóhoz jutottak. A leadott, használatból kivont energiafaló izzókkal egy tornatermet lehetne meg tölteni.

Az energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos égők, amelyeknél a felhasznált energia mindössze 2 százaléka hasznosul világításként, a többiből a villanykörtét forrósító hő lesz. Ha egy család mindössze öt hagyományos, áramfaló égőt cserél energiatakarékos izzóra, egy évben 17 ezer forintot takaríthatnak meg a villanyszámlán. A programban várhatóan kicserélt 430 ezer izzóval összesen évi 1,5 milliárd forintos megtakarítás érhető el.

Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.