hungarian g37a959c2a 640

Május 22-től akár 3 millió forintra lehet pályázni a nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatásárára kiírt pályázat keretében.

A pályázat célja a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény szerinti települési, tájegységi, vármegyei nemzeti értékek, külhoni magyarság nemzeti értékei, ágazati értékek, kiemelkedő nemzeti értékek, valamint a hungarikumok megismertetése és népszerűsítése határon belül és külhonban. A pályázat kiemelt célja, hogy elősegítse a nemzeti értékek megőrzését a következő generációk számára, hogy mindennapjaik részévé váljanak, maradjanak.

 

A pályázat benyújtására jogosultak köre az egyes pályázati célok tekintetében

  1. célterület esetében: 
    • az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 2. 6. pont b)—c) alpontok szerinti civil szervezet amelynek
      • székhelye Magyarországon van és Magyarországon bejegyzett
      • a támogatási igény benyújtása előtt legalább egy éve nyilvántartásba vételre került és a tevékenységéről szóló beszámolót az Országos Bírósági Hivatalhoz benyújtotta vagy saját honlapján aláírtan, bélyegzővel és dátummal ellátva közzétette,
      • rendelkezik cégkapu regisztrációval
    • határon túli szervezet, amely a határon túli magyarságnak a szülőföldjén való - egyéni és közösségi - boldogulása, anyagi és szellemi gyarapodása, nyelvének és kultúrájának megőrzése és továbbfejlesztése, az anyaországgal való és egymás közötti sokoldalú kapcsolatának fenntartása és erősítése érdekében tevékenykedő, más állam területén működő szervezet rendelkezik a MÁÉRT-en (Magyar Állandó Értekezlet) részt vevő, adott nemzetrészt képviselő szervezetek központi, illetve helyi illetékességű szervei által kiadott támogatói nyilatkozattal.
    • települési, tájegységi, vármegyei értéktárral rendelkező önkormányzat, mely rendelkezik hivatali kapu regisztrációval.
  2. célterület esetében:
    • vármegyei értéktár bizottságot működtető vármegyei önkormányzat, mely rendelkezik hivatali kapu regisztrációval; 
    • Külhoni Nemzetrész Értéktárat működtető szervezet.
  3. célterület esetében:
    • Magyarországon nyilvántartásba vett aktív státuszú egyéni vállalkozó, akinek a pályázat benyújtásakor vállalkozói tevékenysége folyamatos és rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval.

 

Az alábbi három célterületre lehet pályázatot benyújtani

  1. célterület: A Htv. szerinti nemzeti értékek (azaz települési, tájegységi, vármegyei, ágazati, külhoni települési, külhoni tájegységi, külhoni nemzetrész értéktárban szereplő nemzeti értékek, kiemelkedő nemzeti értékek és hungarikumok) bemutatása és népszerűsítése:
    • elektronikus kiadványok, honlapok, filmek készítésével
    • jelképek használatával
    • rendezvények megvalósításával
  2. célterület: A magyar kultúra értékeinek megismertetése többkörös, vármegyei döntővel végződő, Kárpát-medencei szintű vetélkedőn keresztül.
    • Általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok részére többkörös vetélkedő szervezése az identitástudatuk megerősítése és a hagyományőrzés ápolása érdekében, a vármegyei értéktár bizottságot működtető vármegyei önkormányzatok, illetőleg a Külhoni Nemzetrész Értéktárat működtető szervezetek koordinálásával.
  3. célterület: Hagyomány a divatban - viselet másként; a Kárpát-medence hagyományos öltözet-kultúrájának, valamint népi kézműves értékeinek megőrzése, népszerűsítése, alkalmazásuk a mai öltözködéskultúrában.
    • Hétköznapi öltözetek és azokhoz kapcsolódó kiegészítők, amelyek alapját Magyarország nemzetiségeire (13) jellemző motívum, mintavilág, azok egy-egy eleme, vagy a nemzetiség által alkalmazott díszítmény, technika jellemzi.
    • Kizárólag férfiaknak szóló öltözet, valamint azokhoz kapcsolódó kiegészítők tervezése, elkészítése, melynek alapját a tradicionális formavilág, díszítmény, alapanyag, vagy technika jellemzi.

A támogatás összege

  1. célterület esetében a pályázattal elnyerhető támogatás összege 1.000.000 forinttól 3.000.000 forintig terjedhet.
  2. célterület esetében pályázattal elnyerhető támogatás összege 1.000.000 forinttól 3.000.000 forintig terjedhet.
  3. célterület esetében a pályázattal elnyerhető támogatás összege 250.000 forinttól 500.000 forintig terjedhet, amelyből az igényelt támogatás összegének legfeljebb 40%-a, de maximum 150.000 forint átalányösszeg igényelhető kizárólag a kollekció elkészítésére, összeállítására, az egyes darabok varrására fordított, a pályázó saját munkájának ellentételezésére.

A pályázati felületen 2023. május 8. napján 12.00 órától lehet a pályázati adatlapot elektronikusan kitölteni, illetve a mellékleteket feltölteni, azonban a pályázatok véglegesítésére, beküldésére csak 2023. május 22. napján 8.00 órától van lehetőség 2023. június 21. napján 23:59 percig.

A felhívás itt érhető el.

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.