xwhitecanehistory11.jpg.pagespeed.ic.NvtwzzZCtf másolata

Idén összesen 110 millió forintos pályázati forrás áll rendelkezésre a látássérült felnőttek rehabilitációját, önálló életvezetését elősegítő civil szervezetek működésének elősegítésére - jelentette be az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára pénteken Budaörsön tartott sajtótájékoztatóján. 

Fülöp Attila elmondta, hogy hozzávetőleg 90 ezer látássérült embert tartanak számon az országban. Nagyobb részük a felnőtt korosztályhoz sorolható és évente átlagosan 500 új beteg jelentkezik, akik jellemzően a cukorbetegség, vagy az időskori agyi érelmeszesedés következtében veszítik el látásuk nagyobb hányadát. Az ilyen új élethelyzetbe kerültek napi életvezetésének megkönnyítésére szerte az országban jelenleg nyolc, e témára szakosodott nonprofit civil szervezet működik, egyik közülük Budaörsön. A pályázat nyitott, valamennyi érintett szervezet részére kínál anyagi támogatást, amennyiben megfelel a feltételeknek. A pályázat október 16-áig érhető el és egy évre biztosít anyagi támogatást - tette hozzá az államtitkár.

A Budaörsön működő Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete olyan rehabilitációs központot rendezett be ahol az önellátás, a közlekedés, a mindennapi tevékenység gondjaival a látásvesztés miatt küszködő felnőttek kaphatnak segítséget. Erről a tevékenységről tartott ismertetőt Nyikes Fatime, az egyesület elnöke, aki maga is látássérült. Elmondta: jelenleg 60 csökkent látó, vagy vak ember életének megkönnyítését segítik elő és amennyiben a pályázaton nyernek, a jelenlegi szűkös helyiségből nagyobba költöznek. Itt szakképzett gyógypedagógusok közreműködésével korszerű műszerek felhasználásával többek között látás javító tréninget tartanak, megtanítják a hozzájuk fordulókat háztartásuk ellátására, az utcai közlekedésben az eligazodásra. A rehabilitáció célja sok esetben a látását veszített ember visszavezetése a munka világába, ennek keretében például informatikai oktatást is tartanak, hogy a számítógépet, mobil telefont vakon is magabiztosan tudják használni a rászorulók.

A pályázatról bővebb információ itt olvasható.

Forrás: kormany.hu

 

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.