wind energy g1c68a4455 640

Az Európai Bizottság jóváhagyta a klímasemleges gazdaságra való átállás előmozdítása érdekében a stratégiai ágazatok beruházásainak felgyorsítására irányuló, 2,36 milliárd euró (mintegy 880 milliárd forint) összegű magyar programot.

A magyar program a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervnek megfelelően a klímasemleges gazdaságra való átállás előmozdítása érdekében a stratégiai ágazatok beruházásainak felgyorsítását segíti majd.

A programot az Európai Bizottság a március 9-én elfogadott, ideiglenes válság- és átállási keret alapján hagyta jóvá, amelynek célja a zöld átállás felgyorsítása és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban hozott intézkedések támogatása. Az új keret módosítja és részben meghosszabbítja a 2022. március 23-án elfogadott, majd két ízben módosított ideiglenes válságkeretet, mely lehetővé tette, hogy a tagállamok a jelenlegi geopolitikai válság közepette támogassák gazdaságukat.

A magyar intézkedés kedvezményezettjei olyan vállalatok, melyek akkumulátorokat, napelemeket, szélturbinákat, hőszivattyúkat, elektrolizátorokat, szén-dioxid-leválasztásra és -tárolásra szolgáló berendezéseket és az ezekhez felhasznált alkatrészeket gyártják, illetve a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat állítják elő.

A brüsszeli testület megállapította, hogy a magyar program összhangban áll az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételekkel, mert a támogatás ösztönözni fogja a klímasemleges gazdaságra való átálláshoz szükséges berendezések gyártását.

Az Európai Bizottság szerint a magyar támogatási program szükséges, megfelelő és arányos intézkedés, mely meggyorsítja a zöld gazdaságra való átállást, és hozzájárul olyan gazdasági tevékenységek fejlesztéséhez, amelyeknek jelentős szerepe van a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari terv megvalósításában.

A támogatás 2025. december 31-ig nyújtható.

A teljes felhívás-tervezet itt érhető el.

Forrás: MTI

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.