Pályázati úton nyerhetik el az önkormányzatok az Értékgazdag Település címet, mellyel az értékeikre, azok megőrzésére, bemutatására, népszerűsítésére, fenntartható hasznosítására gondot fordító településeket jutalmazzák.

A Norvég Alap által támogatott projekt célja egy olyan átfogó, az ország egészét lefedő internetes tájérték-kataszter (TÉKA) elkészítése, amely nemcsak a védett kulturális és természeti kincseket tartalmazza, hanem a természetvédelmi és a kulturális örökségvédelmi törvény hatálya alá nem eső, ám a helyi környezetnek mégis fontos részét alkotó tájértékeket is.

Hazánk rejtett értékeinek száma jóval meghaladja a jogszabály alapján védettekét, ami országosan mintegy 100 ezerre becsülhető. Ráadásul a gazdasági környezet és a védelem hiánya miatt ez a szám rohamosan csökken. A TÉKA rendszerével remélhetőleg megnyílik a lehetőség az eddig ismeretlen kincsek feltérképezésére.

Az Értékgazdag Település címre pályázó önkormányzatoktól egy maximum 5 perces bemutatkozó filmet várnak a szervezők – melyben kreatív módon adnak számot a település vonzerőiről, értékeiről, az önkormányzat ezek hasznosítására vonatkozó terveiről –, valamint egy legfeljebb 5 oldalas összefoglalót a település értékeinek megóvási, fejlesztési és hasznosítási terveiről.

Emellett elvárás, hogy a település a honlapján mutassa be a település közigazgatási területén található táji értékeket.

A nyerteseknek három kategóriában ítél oda díjat a szakmai zsűri. Egyrészt a legfeljebb 10 ezer, másrészt a 10 és 40 ezer  fő közötti, végül pedig a 40 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések versenghetnek a kitüntető címért.

A pályázatok online beadásának határideje: szeptember 13., déli 12 óra.

A pályázati kiírás letölthető a TÉKA honlapról.


Forrás: szabadfold.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.