girl 1064659 960 720

"A gép számolta.": ezt a rövid magyarázatot kapják azok a pályázók, akik nem tudják értelmezni a Vidékfejlesztési Program keretében kibocsátott támogatási okiratokat. A támogatási okiratokból nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan mely beruházási elemekre kaptak támogatást és melyekre nem a pályázók.

Míg a korábbi pályázati rendszerben építés esetében például munkanem szinten világosan meghatározásra kerültek a költségkeretek, addig az új rendszerben létesítmény szinten kerül meghatározásra egy általános költségkeret, ezen belül a pályázók keze nincsen megkötve. Az okiratokból nem derül ki pontosan, hogy mely építési tételek nem kerültek támogatásra és az sem, hogy milyen mértékben nem kerültek támogatásra, ha csak részlegesen támogatottak. 

A nem elszámolható költségek "keletkezésére"  ügyintézői tájékoztatás alapján az is adhat magyarázatot, hogy a korábban tájékoztatási adatnak vett elszámolható költségigényt a rendszer, azaz a "gép" nem tájékoztató adatnak veszi, hanem mint teljes beruházási összeget rögzíti, és a kérelmfeldolgozás során történt pontosításokat nem tudja figyelembe venni, így nem elszámolható költség keletkezik, akár többmillió forintos összegben.  

A nyertes pályázók így tömegesen szembesültek azzal, hogy olyan nem várt önrészük keletkezett, amit nem tudnak beazonosítani: nem elszámolható költség szerepel a támogatói okiratban, amit támogatás nélkül meg kell valósítaniuk, de az okiratokból nem derül ki mit is kell pontosan megvalósítani. Az Irányító Hatóság (Miniszterelnökség) a közelmúltban iránymutatást adott ki ezekre az esetekre: a pályázók kérvényezhetik alapos indokkal ezeknek az ismeretlen, nem elszámolható költségeknek az elengedését. Az indoklási kötelezettség teljesítésének elmulasztása egy ilyen általános rendszerhiba esetén meglepő, feltételezhetően itt is az a kiindulási pont, hogy alapvetően a pályázók a hibásak.

A nehezen értelmezhető esetekben érdemes a területileg illetékes államkincstári munkatársak segítségét kérni.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.