kiss miklos zsolt 00001

Jelentős késés tapasztalható a vidékfejlesztési pályázatok feldolgozásában, egyes pályázatok értékelése már több, mint 1 éve zajlik. A pályázók türelmetlenek, hiszen piaci körülmények között nem életszerű, hogy akár 1,5 évet is várni kelljen egy beruházás elindítására.  De sokan várnak még, hiszen egyeltalán nem mindegy, hogy adott esetben 50% támogatással, vagy anélkül valósítják meg a beruházást. Várni olyan esetekben nagyon nehéz, ahol egy épület államgmegóvása lett volna a cél, és az időjárási körülmények a hónapok elteltével komoly károkat okozhatnak a beruházás tárgyában, a várakozás révén az egész beruházás léte kerül veszélybe.  (A héten számolt be az RTL Híradó egy hasonló esetről a felpéci tájházzal kapcsolatban, ahol közel 1 éve várják a pályázati döntést - bővebben itt) Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Portfolio Agrárium 2017 elnevezésű konferencián március 8-án ismertette a késő értékelések menetrendjét.

Az államtitkár megjegyezte, rendkívül nehéz volt a tavalyi év, mivel a kiírási dömping miatt beérkező mintegy 30 ezer pályázatot „rálökték” az adminisztrációs apparátusra. Mint mondta, ennyit máskor nem egy, hanem három-négy év alatt dolgoznak fel és bírálnak el. Szerinte ezért is volt szükség egy ütemterv bevezetésére. Így legkorábban a nagy élelmiszeripari pályázatokat bírálják el, azután a kertészeti vonatkozásút, majd az állattartó telepeké, végül pedig a kisméretű terménytárolóké következik. És ígéretet tett arra, hogy az illetékes megyei kormányhivatalok az értékelési munkát felgyorsítják.  (a többi pályázat elbírálási menetrendjéről nem tudni még biztosat)

A prezentációkat követő pódiumbeszélgetésnek a középpontjában a jelenlegi pályázati rendszer, a kifizetések és a Közös Agrárpolitika voltak. Kis Miklós Zsolt a korábbi MVH tevékenységét némi kritikával illetve megjegyezte, hogy ambiciózus év volt a tavalyi, de egyes esetekben – sajnos időnként egy évet is csúszva – még mindig tartanak a jogosultsági ellenőrzések. Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkárhelyettese azt kifogásolta, hogy nagyon elhúzódnak a döntések és a kifizetések, és ezek miatt a megvalósítások is tolódni és torlódni fognak. Azt pedig már Hamarics Imre, a Rekontir TM Kft. vezetője mondta, hogy egyéves csúszás a mezőgazdasági beruházások esetén nagyon sok, ha pedig mégis sor kerül rá, a torlódások miatt gond lehet akár az építőipari és eszközbeszállítói kapacitással is. Éppen ezért a döntések felgyorsítását sürgette. Minderre Kis Miklós Zsolt úgy reagált, hogy valóban lehetnek összetorlódások, de a beruházásokat két év alatt kell megvalósítani. 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint arra kell törekedni, hogy a források minél gyorsabban eljussanak a reálgazdaságba. Mint mondta, szándék volt az is, hogy az unió ne találjon kifogást az objektív elbíráló rendszerben, és ennek kialakítására egy év ment rá. Hozzátette, mivel a rendszer kész, a pályázatok kihirdetése, elbírálása és a támogatások kifizetése automatikusan gyorsabbá válik.

Az idei tervezett kifizetéseket – ami a VP esetében 300 milliárdot, a közvetlen támogatások esetében 500 milliárdot jelent – Kis Miklós Zsolt és Feldman Zsolt is tarthatónak nevezte, ellenben Máhr András és Hamarics Imre kissé szkeptikus volt.

Forrás: MTI. NAK

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.