Az erdőgazdálkodók egy hónappal tovább, tehát novemberben is igényelhetnek támogatást az erdőszerkezet átalakításához, és az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez, mint például a nem őshonos, agresszíven terjedő fa- és cserjefajok irtása. A nem termelő beruházások esetében hektáronként 2090 eurónak megfelelő forintösszeg igényelhető - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

Módosult a 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet és a 124/2009. (IX. 24.) FVM rendelet. Ez azt jelenti, hogy a támogatási kérelmek benyújtására rendelkezésre álló, október 1-től október 31-ig terjedő időszak 1 hónappal meghosszabbodik, így 2011. évben október 1-jétől november 30-ig lehet elektronikusan, ügyfélkapun keresztül benyújtani a támogatási kérelmet.

1. Az erdőszerkezet-átalakítási támogatás célja az erdők természetességének, biológiai sokféleségének, egészségi állapotának javítása. A leromlott szerkezetű vagy idegen fafajokból álló erdőtársulások tájhonos, adott termőhelynek megfelelő természetes erdőtársulásokká történő átalakítása, valamint a megfelelő elegyesség, illetve több szintes állományszerkezet kialakítása révén. A támogatásról a 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet tartalmaz részleteket. Ezek közül kiemelten fontos, hogy mire és milyen mértékben lehet igényelni támogatást.

A szerkezetátalakítási célok megvalósítása érdekében normatív, területalapú, vissza nem térítendő támogatás igényelhető az alábbi tevékenységek elvégzésére, a feltüntetett mértékben:

a) erdőállomány alatti erdősítéssel történő szerkezetátalakítás esetén a támogatás mértéke 1400 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként;

b) tarvágást követő szerkezetátalakítás:
  • fafajcsere esetén a támogatás mértéke 1019 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként,
  • fafajcsere, tuskózás, gyökérfésülés esetén a támogatás mértéke 1670 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként,
  • fafajcsere, fainjektálál vagy tuskókenés esetén a támogatás mértéke 2090 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként;
c) állománykiegészítéssel történő szerkezetátalakítás esetén a támogatás mértéke 496 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként.

Tarvágást követő szerkezetátalakítás esetén a támogatható terület teljes erdőrészlet mellett részterület is lehet!

2. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez nyújtandó támogatás feltételeiről a 124/2009. (IX. 24.) FVM rendelet tartalmazrészleteket. Támogatás igényelhető az alábbi célprogramok elvégzésére:

a) agresszíven terjedő, idegenhonos fa- és cserjefajok visszaszorítása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 196 euró/ha/év)

b) szálaló erdőgazdálkodás célprogram, (időtartama 10 év, a támogatás mértéke 164 euró/ha/év)

c) erdőállományok kézimunka-igényes ápolása célprogram, (időtartama 10 év, a támogatás mértéke az első évben 196 euró/ha, a második évtől 76 euró/ha/év)

d) őshonos erdőállományok tarvágásos felújításának (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 160 euró/ha/év)

e) speciális erdei élőhelyek és természetes erdőfelújítás lehetőségének biztosítása célprogramcsoport:
  • mikroélőhelyek kialakítása, fenntartása támogatás mértéke 88 euró/ha/év)
  • a véghasználat során facsoportok visszahagyása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 92 euró/ha/év)
  • erdőfelújítás sikerességét biztosító cserjeszabályozás célprogram, (időtartama 5 év, a támogatás mértéke az első évben 196 euró/ha, a második évtől 76 euró/ha/év)
f) véghasználat elhalasztása talaj- és élőhelyvédelem céljából célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 200 euró/ha/év)

g) közjóléti célú erdők fenntartása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 200 euró/ha/év)

h) erdei tisztások kialakítása és fenntartása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke az első évben 196 euró/ha, a második évtől 36 euró/ha/év)

i) természetkímélő anyagmozgatási módszerek alkalmazása célprogram (időtartama 1 év, a támogatás mértéke a kiközelített faanyag után 12,45 euró/m³, de legfeljebb 50 m³-nek megfelelő euró hektáronként).

Támogatásra az ügyfél akkor jogosult, ha
  • nyilvántartásba vett erdőgazdálkodó,
  • erdőgazdálkodói jogosultsága az adott területre határozatlan időre vagy az adott célprogram teljes támogatási időszakára vonatkozóan fennáll,
  • rendelkezik az adott területre vonatkozó erdőterv határozattal,
  • a támogatási kérelem benyújtását megelőző két naptári évben e rendelet alapján finanszírozott egyetlen támogatási célprogram esetén sem került kizárásra.

Általános előírás, hogy az erdő-környezetvédelmi intézkedésekben részt vevő gazdálkodóknak teljes gazdaságuk területén be kell tartaniuk a kölcsönös megfeleltetés feltételrendszerét – emlékeztet a Magyar Agrárkamara.

Forrás: Magyar Agrárkamara

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.