Szakmai utakkal folytatódik a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA tavasszal indított programja, a Vidék Kaland. Októberben és novemberben három magyarországi és egy ausztriai tanulmányúton vehetnek részt azok a 18-35 év közötti városi fiatalok, akiket a szervezet a pályázatok alapján kiválaszt. A program célja, hogy személyes példákon mutassa be a városiaknak a mezőgazdaság működését, valamint az élelmiszer előállításában és a társadalomban betöltött szerepét.

Az AGRYA az Európai Bizottság támogatásával indította el a Vidék Kaland programot, melynek első részében a városi ifjak egy hétre bekapcsolódhattak egy fiatal gazda által irányított gazdaság tevékenységébe. A szervezet 30 résztvevőt választott ki, akik között pszichológus, vegyész, szociális munkás, építész, jogász, közgazdász, divatszerkesztő és szociológus is volt. A nyári „kaland” lezárult, augusztus végén az utolsó fiatal is elköszönt fogadó gazdájától. A program nagy sikert aratott, a kezdeményezésről több országos médium is beszámolt, az egyik jelentkezőhöz V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is ellátogatott. A résztvevők közül sokan tervezik, hogy jövőre visszatérnek vendéglátóikhoz. A fiatalok kalandjaikról, élményeikről a www.videk-kaland.hu honlapon számoltak be.

A második szakaszban azok az érdeklődők is megismerhetik a vidéki gazdaságok működését, akik eddig azért nem jelentkeztek a programba, mert nem tudták vállalni, hogy egy hétig dolgozzanak valamelyik gazdánál.

A kétnapos szakmai utakat Magyarországon az Észak-alföldi, a Dél-alföldi és a Nyugat-dunántúli régióba szervezi az AGRYA. Minden út során legalább öt, növénytermesztéssel, kertészettel és állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságot tekintenek majd meg a fiatalok. November közepén Ausztriába látogatnak a jelentkezők, ahol osztrák mezőgazdasági és vidékfejlesztési példákkal, gyakorlatokkal is megismerkedhetnek.

A programra szeptember 23-ig jelentkezhetnek a vidék és a mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatal városiak. Az AGYRA minden útra 16 pályázót választ ki, így összesen 64 fiatal kap lehetőséget a vidék megismerésére. A pályázati felhívás és a jelentkezési lap innen letölthető.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.