Az eredményesebb működés, gyorsabb pályazti rendszer megvalósítása érdekében átszervezi a vidékfejlesztési tárca a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) működését. Mindezt Fazekas Sándor miniszter jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

2008 decemberében alakult meg a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), amely többek között a vidékfejlesztésben érintett intézmények, szervezetek együttműködését hivatott elősegíteni. Az idei évben megújul az MNVH: az életbe lépő változások nyomán átláthatóbbá válik a vidékfejlesztés, nő a civil kontroll ereje, valamint a gyors támogatás kiutalás révén hatékonyabbá válik a hálózat működése.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat – amely működtetését az 1698/2005 EK rendelet írja elő – a már tevékeny, vidékfejlesztésben érintett szakmai szervezetek, közösségek, helyi szereplők hatékonyabb együttműködését fogja össze. A térségközi és nemzetközi kapcsolatok kiépítésén túl a magyar nemzeti érdekek és értékek európai képviseletét látja el. Többek között erről nyilatkozott a sajtó képviselőinek január 27-én a Vidékfejlesztési Minisztériumban Fazekas Sándor miniszter, V. Németh Zsolt államtitkár, Mikula Lajos MNVH főtitkár és Dr. Csatári Bálint elnök. Az új elnökség előtt álló szakmai feladatok kapcsán Dr. Csatári Bálint kifejtette, a tudomány és a vidéki tudomány koherenciájának megvalósítása, a szakmai hálózat megerősítése, valamint a tárcaközi együttműködések kiépítése fontos célok lesznek a megújuló MNVH számára. Példaként említette az infrastruktúra fejlesztést, az oktatást, iletve a cigányság felemelését szolgáló programokat. Szavaira reagálva Fazekas Sándor miniszter jelezte, a kormányzat csak akkor lehet hatékony, ha a tárcák együttműködnek.

V. Németh Zsolt, a vidékfejlesztési tárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az elnökség és a hálózati tanács működése jól elkülönül majd egymástól. Ez utóbbi testület szakosztályokat hoz létre annak érdekében, hogy a konkrét területeken a munkát és együttműködést koordinálni lehessen.

Elhangzott, a nemzeti vidéki hálózatok feladataival összhangban az MNVH feladata a vidékfejlesztési terv végrehajtásának támogatása, a vidékfejlesztésben érintett szereplők hálózatba szervezésével. Tevékenysége nyomán az Európai Vidéki Hálózatban (ENRD) együttműködő 27 tagország megismerheti a magyar fejlesztési eredményeket, sikeres és hasznos gyakorlatokat. A hálózaton keresztül hazai vidékfejlesztő közösségek is tanulhatnak a külföldi mintákból. A nemzetközi kapcsolatok szervezésében van a legnagyobb lemaradásban a magyar nemzeti vidéki hálózat. Ehhez kapcsolódóan lényegi változás indult el 2010 nyarán, elsőként Lengyelországgal – emlékeztett rá V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Hozzátette: a következő együttműködési megállapodás érdekében már folynak a tárgyalások Szlovákiával.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenységére elkülönített forrásokat kell rendelni a vidékfejlesztési tervben. Ez Magyarországon 2013-ig évente 1,012 milliárd forint. A nemzeti és nemzetközi hálózati tevékenység keretében a vidékfejlesztésben érintett szereplők egyes programjaihoz ad támogatást az MNVH. "A forrás felhasználása nyilvános pályázatokon keresztül valósul majd meg. A támogatási összeg pedig a tervek szerint programonként nem haladja majd meg a 3 millió forintot" – ismertette a pályázati feltételeket Mikula Lajos, aki egy személyben az MNVH főtitkára, valamint a VM Vidékfejlesztési, Képzés és Szaktanácsadási Intézetének (VM VKSZI) főigazgatója.

Az új kormányzat célja, hogy egyszerűbbé tegye az eljárásrendet; vagyis minél több pályázó jusson forráshoz – nyílt, átlátható módon. A nagyszámú támogatott projektek, a nyilvános forrásfelhasználás és a gyors támogatás kiutalás az, ami megkülönbözteti az új MNVH-t a választások előtti rendszertől. 30 nap lesz az a határidő, ami alatt döntés születik a támogatásokról, és a már megvalósított programoknál az elszámolást követő 30 napon belül a kifizetés is megtörténik. „Bizonyos költségnemek maximalizálása mellett a bevezetésre kerülő új eljárás lehetővé teszi, hogy az elnyert összegekkel ne lehessen visszaélni” – tette hozzá Mikula Lajos főtitkár. Az MNVH-hoz kapcsolódó források a vidékfejlesztési terv részét képezik, így az MNVH forrás felhasználásáról a legvégső fórumként az Irányító Hatóság, Minisztérium dönt. A döntések előkészítésében azonban nagyon erős jogosítványokat kapott az MNVH – korábban 31 fős, idén azonban 13 tagúra csökkentett – Elnöksége. Az új rendszerben egyértelművé váltak a felelősségi és döntési viszonyok, egyszerűsödött és átláthatóbbá vált a struktúra.

Forrás: umvp.eu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.