VINDORNYLAK_016 2010_okt_094

Újra kell értelmezni a magyar életmódot, a magyar életformát, amelynek meg kell teremteni a feltételeit - közölte a vidékfejlesztési miniszter szombaton a zalai Vindornyalakon, Horváth Tihamér érték- és hagyományőrző falusi turisztikai projektjének avatása alkalmából.

A fejlesztés az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból 48 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kapott.  Az NLC Tanácsadói Csoport Kft. pályázati szakértőként vett részt a megvalósításban.  (kattintson a képekre a galériához)


Az öt, hagyományos falusi stílusban újraépített vendégházból és a környező gazdaságból álló birtok átadásán Fazekas Sándor kifejtette: a fejlődés egyik iránya kell legyen a magyar termékek fogyasztása, a fontos értéknek tekintett hazai tájak újbóli életre keltése. Hozzátette: a modern kor lehetőségeit felhasználó, de a történelmi folyamatosságot is jelképező gondolkodás jegyében elkészült épületek a vidéki élet megújított keretét jelenthetik.

"A magyar vidék akkor lehet újból eredményes, vonzó a magyarság számára mint lakóhely, mint az életmódot fenntartó foglalkoztató hely, ha azt újra meg tudjuk tölteni tartalommal" - mondta.

Ha helyre akarjuk állítani azt az értékrendet, amely az ezeréves Magyarországra jellemző - mutatott rá -, akkor nagyon fontos az építészeti örökség felelevenítése. A vindornyalaki beruházással kapcsolatban említette, hogy ehhez fel lehet használni a rendelkezésre álló európai uniós forrásokat is.

Az épített környezet mellett azonban a helyi termelést, feldolgozást, értékesítést, a helyben honos állatfajták tartását is vissza kell hozni a mindennapokba. Erre ad jó lehetőséget az idegenforgalom, amely "életet lehel a már kihalt területekbe és ezeket az értékeket közvetíti a kül- és belföldi turisták számára".

Fazekas Sándor kifejtette: ahol újra élet van, elindul a gazdaság, az közösségformáló erő is, amely együttesen szilárd alapot jelent a vidék felélesztéséhez. A vidékfejlesztés pedig akkor lehet sikeres, ha nem ad fel egyetlen települést sem.

A vindornyalaki Öreghegyen 150 hektáron megvalósított turisztikai beruházás tulajdonosa Horváth Tihamér, a kehidakustányi gyógy- és élményfürdő, illetve a hozzá tartozó szálloda, valamint építőipari cégek tulajdonosa. A megnyitón több térségbeli polgármester mellett jelen volt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is, aki éppen egy hete a magyarországi turisztikai Oscarnak tartott Pro Turismo díjjal tüntette ki a házigazdát.

2010_okt124 2010_okt123

Mint Horváth Tihamér az avatáson elmondta, 15 éve mutatták meg neki az elhagyatott parasztházakkal akkor elhanyagolt képet mutató területet, amelybe hamarosan beleszeretett. Mára mintegy 80 millió forintos beruházással valósította meg a modern felszereltségű, mégis hagyományos falusi stílusú családi szálláshelyeket, s a beruházáshoz 48 millió forint európai uniós támogatást nyert.

Hangsúlyozta, hogy a kihalt terület újbóli életre keltésével olyan vidékfejlesztési projekt elindítását vállalta, amely mintát jelenthet. Megítélése szerint ugyanis a vidéken élők számára ez adhat lehetőséget a jövőképük kialakításához, a falu megtartó erejének erősítéséhez.

A Balaton-felvidéken, Hévíztől és Kehidakustánytól mintegy 15 kilométerre található birtokon sok haszonállatot is nevelnek. Az épületekben a villamos energiát és a használati meleg vizet részben napelemek állítják elő, de minden házban búbos kemencét és hagyományos, fatüzelésű tűzhelyeket is elhelyeztek.

VINDORNYLAK_056

Forrás: MTI.eco, vg.hu

 

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.