Az agrár-környezetgazdálkodási támogatás (AKG) első évéről november 30-ig kell - jogvesztő hatállyal - elektronikus formában adatokat szolgáltatni a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal felé. Meglehetősen bonyolult, ezért időigényes feladat ez. Aki ezt elfelejti, vagy kicsúszik a határidőből az szankciókra számíthat – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

A már korábbi közleményekben foglaltaknak megfelelően az EMVA AKG (agrár-környezetgazdálkodási) támogatásban résztvevőknek minden gazdálkodási évet követően november 30-ig adatot kell szolgáltatni a lezárt gazdálkodási évben folytatott egyes tevékenységekről. Mivel a határidő közel van, a naplókat az előző évről el kell készíteni, le kell zárni.

Konkrétan a már 2009. szeptember 1. - 2010. augusztus 31. között kötelezően és naprakészen vezetett Gazdálkodási Naplóból – ennek hiánya az egész évi támogatási összegre kiható szankciót jelenthet, így ennek naprakész vezetését komolyan kell venni jelenleg is – szükséges a gazdaság egészére vonatkozó alapadatokat (név, cím, összes terület) valamint valamennyi kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület összesítő adatlapját  rögzíteni. (Főlap és GN01 mindenkinek, valamint érintettségtől függően a GN02-GN05 lapok).

Kiemelendő, hogy bármely szántóföldi célprogramban, vagy bármely ültetvényes célprogramban előírt az első évre, 2010. május 15-ig elkészített tápanyag-gazdálkodási terv adatainak rögzítése is szükséges a web-GN TAGT oldalán.

A GN02-05 és a TAGT adatok viszonyítása mutatja meg, hogy teljesült-e az agrár-környezetgazdálkodás egyik célkitűzése, azaz a túlzott tápanyagbevitel kiküszöbölése, a környezetkímélő gazdálkodás tervezése, megvalósítása. Az első gazdálkodási év tápanyag-gazdálkodási tervezésének időszakában természetesen még sokaknak nem volt sem talajvizsgálati eredménye, sem levélanalízise (integrált és ökológiai gazdálkodás célprogramjaira gondolva), így ezen esetekben természetesen csak a mérlegszámítás módszere valósulhatott meg, s ezt a módozatot kell jelölni az említett web-GN adatszolgáltató felületen. Amennyiben azonban már az előző periódusban is részt vett az NVT AKG célprogramban – vagy készíttetett 2008. augusztus 1 után bővített talajvizsgálatot pl. nitrátérzékeny területi érintettség miatt – úgy a talajvizsgálati eredményekre alapozott terv készült, s a web-GN-ben ezt a módszert kell jelölni. A levélanalízist csak akkor kell beírni, ha már 2010. május 15-i tervezéskor rendelkezésre állt, vagy később a vizsgálati eredmények alapján az adott évi tápanyag-gazdálkodási terv korrekcióra került.

Nem szabad tehát összekeveredni gondolatilag. Jelen adatszolgáltatásban az elmúlt gazdálkodási évről adunk számot. Most 2010. szeptember 30-ig elkészített újabb tápanyag-gazdálkodási terv pedig már a jövő évi gazdálkodásunkat alapozza meg, s ennek teljesítési fokáról, majd jövőre ugyanekkor, ugyanígy számolunk be.

Fenti kötelezettségeken túl ne feledjék, most sem a Gazdálkodási Napló 2010/2011 évre vonatkozó naprakész vezetését, ami legfeljebb a cselekmény bekövetkezését követő 7 napon belüli rögzítését jelenti. Továbbá a helyszíni ellenőrzésekhez fel kell tudni mutatni jelen gazdálkodási évre szeptember 30-ig elkészített tápanyag-gazdálkodási tervet, melyet jelenleg sehová nem kell rögzíteni, küldeni (ez még mindig lehet csak mérlegszámítás, hiszen sok talajminta még a laborban várja sorsát), földhasználati tervet, a talajminták illetve szükség szerint a levélminták 2010. augusztus 31-ig történő leadásáról szóló igazolást, vagy a már meglévő vizsgálati eredménylapokat.
A beküldést követően gazdálkodónak célszerű megőriznie a web_GN beadását igazoló ügyfélkapus igazolást, mely bizonyítja, hogy a 2009/2010 gazdálkodási év elvárt tevékenységeiről  adatot szolgáltatott.

A benyújtással kapcsolatosan a gazdálkodó feladata – meghatalmazó felület, befogadás hiányában – az ügyfélkapu megkérése az okmányirodától. Ez a jelenlegi támogatások esetében már gyakorlatilag nélkülözhetetlenné válik. Az ügyfélkapu birtokában egyszerűen teljesíthetők egyes igénylések és adatszolgáltatások. Természetesen a kitöltés során is merülhetnek fel kérdések, melynek helyes értelmezéséhez, megvalósításához segítséget jelen a Gazdálkodói Információs Szolgálat kamarai tanácsadó hálózata vagy falugazdász .
További hasznos információk találhatók a  www.agrarkamara.hu weboldal agrár-környezetgazdálkodás menüpontjában, illetve kérhetők a Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadóitól, akik elérhetősége, ügyfélszolgálati ideje az umvp.agrarkamara.hu weboldalon megtalálható.

Forrás: Magyar Agrárkamara

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.