Az ÚMVP 2010-ben félidejéhez érkezik. A vidékfejlesztési források kiemelt területe az, ahol a program és annak részletei több esetben kritikát kaptak és kapnak ma is. A pályázók bonyolult, túlbürokratizált eljárásrend szerint, indokolatlanul hosszadalmas döntési folyamat után tudják csak megvalósítani elképzeléseiket. A társadalmi vita keretében a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat honlapján keresztül adhatók le a LEADER program átalakításával kapcsolatos észrevételek, javaslatok.


Az Európai Unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága 2007. szeptember 19-én hagyta jóvá a 2007-2013-as időszakra vonatkozó Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot. Az ÚMVP intézkedésein keresztül mintegy 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatás hívható le, jórészt az agrárium versenyképességét javító, illetve a természeti és a vidéki épített környezet értékeinek megőrzését célzó beruházásokra.

A vidékfejlesztési célok megvalósulásához a 2007-2013 közötti időszakban az ÚMVP mintegy 262 milliárd forinttal járul hozzá. A fejlesztési elképzelések kivitelezése során alapvető fontossággal bír a LEADER megközelítés, ami a települési önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek együttműködését, a részvételükkel megalakult helyi közösségek által stratégiába foglalt, alulról jövő kezdeményezések megvalósítását jelenti. A LEADER program regisztrációs időszaka 2007. október 10-én zárult le, az ÚMVP Irányító Hatósága (IH) 96 helyi közösség előzetes elismerési kérelmét hagyta jóvá.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési Államtitkársága, mint az ÚMVP Irányító Hatósága a LEADER program átalakítása és felülvizsgálata érdekében 2010. július 15-én munkacsoport felállításáról határozott. A bizottság feladata a program egyszerűsítését, közismert problémáinak kijavítását célzó feltáró tanulmány elkészítése volt. A dokumentum elkészítésében közreműködtek a Vidékfejlesztési Képzési Szaktanácsadási Intézet (VKSZI), a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), az MNVH LEADER Szakosztály, az ÚMVP Monitoring Bizottság, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) munkatársai.

A Vitaanyag a tanulmány alapján készült összefoglaló dokumentum, mely tartalmazza a LEADER program átalakítását célzó főbb területeket. A program mielőbbi egyszerűsítése érdekében konkrét témaköröket fogalmaztak meg a problémák tárgyszerű megjelölésével, azok megoldási javaslatával együtt. Ezek közül a legfontosabbak, hogy a pályázatok elbírálási ideje megfeleződik, a kis és nagy projektek döntési eljárásrendje elválik, valamint biztosított lesz a Helyi Akciócsoportok átalakulásának lehetősége amellett, hogy érdemi döntési jogköreik kiszélesítésre kerülnek.

A Társadalmi vita 2010. november 21-ei lezárását követően a visszajelzések alapján 2011. tavaszán már egy, az igényeknek sokkal inkább megfelelő új pályázati ciklust tudunk indítani.

A véleményeket és észrevételeket itt lehet megtenni

Forrás: FVM VKSZI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.