Csak az Európai Unió által meghatározott akkreditációs követelmények teljesíthetőségének függvényében integrálja a kormány az uniós agrártámogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kirendeltségeit a 2011. január 1-jén létrejövő megyei és fővárosi kormányhivatalokba – tartalmazza a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakítását megalapozó intézkedésekről szóló kormányhatározat.

Bár az elmúlt hetekben ez a kérdés a kormányülésen is megosztotta a minisztereket, és úgy tűnt, az MVH integrációját ellenző vidékfejlesztési tárca alul marad, a kormányhatározatban szereplő kiegészítés szakértők szerint azt jelenti, a kabinet valószínűleg belátta, hogy az MVH integrációja jelentős kockázatokkal járna az uniós agrártámogatások kifizethetőségét illetően. Ugyanis az újonnan létrejövő kormányhivatalok mindegyikénél külön-külön el kellene végezni a kifizető ügynökség akkreditációját, ami – még abban az esetben is, ha ezen a procedúrán minden szervezet sikeresen átesne – hosszú időbe telne, így egy időre leállna Magyarországon az uniós agrárpénzek kifizetése.

Az uniós agrárpénzek befagyása jelentős politikai kockázattal is járna a kabinet számára, és akár demonstrációkba torkolló elégedetlenséget szíthatna az agrártermelők között. Ami szakértők szerint különösen kínos lenne a kormányzó Fidesz számára, hiszen az 2004-ben jelentős támogatást adott az akkor jelentős részben éppen az uniós támogatások késése miatt az utcára vonuló gazdáknak, akiket pedig a jelenlegi parlamenti szövetségese, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) vezetett. A jelek szerint azonban a kormány is érzékelte ezt a kockázatot, ezért fűzhette hozzá a jogszabályhoz az MVH-ra vonatkozó kiegészítést. Kormányzati körökből származó hírek szerint néhány hete az igazságügyi tárca még mereven ragaszkodott ahhoz, hogy az MVH-t mindenképpen integrálni kell, és Orbán Viktor miniszterelnök is ezt a nézetet képviselte.

Az MVH-kirendeltségek kormányhivatali integrálása azonban nem csak akkreditációs kérdéseket vet fel, hanem azt is, akkor az irányító hatósági jogkörnek is át kellene szállnia a közigazgatási és igazságügyi tárcára. Korábban Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter erről azt mondta, hogy a kormányhivatalok kettős irányítás alatt fognak működni, azaz például egy kormányhivatal mezőgazdasággal foglalkozó főosztályának szakmai irányítása a vidékfejlesztési tárca feladata lesz, míg az általános igazgatási kérdésekben a kormányhivatal vezetője, vagyis áttételesen a közigazgatási és igazságügyi miniszter lesz felelős.

A kormány határozata szerint egyébként a létrejövő kormányhivatalokba az MVH kirendeltségein kívül a megyei mezőgazdasáégi szakigazgatási hivatalok, a földhivatalok, a területi igazságügyi hivatalok, a regionális egészségbiztosítási pénztárak, a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, a regionális munkaügyi központok, a regionális munkaügyi felügyelőségek, a regionális munkavédelmi felügyelőségek, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság regionális felügyelőségei, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális irodái, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézetei, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságai, a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságai, valamint az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságai integrálódnak.


Forrás: agromonitor.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.