Hamarosan elkészül az előterjesztés az európai uniós források lehetséges átcsoportosításáról. Azzal, hogy a kormány egy helyre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba koncentrálta az erőforrásokat, végre megjelenhet az egységes szemlélet a közvagyon kezelésében és a nemzeti fejlesztésben – hangsúlyozta Fellegi Tamás miniszter a külgazdasági szakdiplomaták hagyományos külpiaci értekezletén.

A miniszter a gazdaságdiplomaták előtt prioritásként jelölte meg a gazdaság dinamizálását és tartósan fenntartható növekedési pályára állítását, Magyarország versenyképességének és tőkevonzó képességének fokozását, valamint a foglalkoztatottság nagyarányú növelését.

Fellegi Tamás szerint ugyanakkor a célok eléréséhez változtatni kell a források allokálásának módján. Ma az európai uniós pályázatoknál ugyanis a beadástól a kifizetésig átlagosan 9 hónap telik el, ez akár 18 hónapig is elhúzódhat. Az átlagos kifizetési idő 3 hónap, ám akár 9 hónapot is igénybe vehet. Jelenleg a hazai kkv-k csupán 10 százalékban részesülnek a pályázatokból, 65 százalékot kapnak államigazgatási nonprofit szervezetek (önkormányzat, iskola, minisztérium, kórház), 21 százalék jut nagyvállalatoknak, 4 százalék pedig nem államigazgatási nonprofit szervezetekhez kerül.

Fellegi Tamás kiemelte: mindez azért komoly baj, mert az uniós keretből rendelkezésre álló ténylegesen kifizetett forint keresletet ösztönöz. Egyes becslések szerint egy forint támogatás a beruházások multiplikátor hatásán keresztül akár három forint mértékű gazdasági növekedést is generálhat.
A miniszter elmondása szerint a jelenlegi helyzeten változtatni kell, folyik a pályázati rendszer felülvizsgálata, egyszerűsítése, átalakítása, a projektek forrásösszetételének ellenőrzése, az optimális szerkezet kialakítása. A kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a gazdaság dinamizálása a lehető leggyorsabban megtörténhessen. Ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban még a héten befejeződik az átvilágítás az európai uniós forrásokról, majd előterjesztést készítenek a kormány számára arról, hogy hogyan javasolják átcsoportosítani azokat.

Forrás: vg.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.