A kormány az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) forráselosztási arányait és a forrásokhoz való hozzáférés szabályait úgy alakítja át, hogy azok a kis- és közepes gazdaságok erősítését, a családi gazdálkodás folytonosságának biztosítását, a generációváltás gyorsítását, a vidéki életminőség javítását szolgálják.

Megerősíti továbbá a közösségi együttlét intézményeit, megteremti a különböző korosztályok találkozási és közös időtöltési, szórakozási lehetőségeit valamint fokozottan támogatja a természeti és kulturális örökség fenntartását, a falvak fejlesztését szolgáló programokat.

A kormány célja között szerepel mindezek mellett, hogy javítsa a helyi szolgáltatásokat, átalakítsa és ügyfélközpontúvá tegye a köz- és mezőgazdasági igazgatási intézményrendszert (MgSzH, MVH, földhivatalok, falugazdász hálózat, stb.)

Áttekinti a LEADER program és intézményrendszere (MNVH, HVI, HACS, VKSZI) működését, és azt a helyi közösségek, a vidék tényleges fejlesztési igényeinek szolgálatába állítja, mindezek mellett pedig a falu- és tanyagondnoki szolgálatokat megerősíti, költségvetési támogatásukat növeli.

További elképzelései közé tartozik, hogy a vidék gazdaságát „több lábra állítja” és erőteljesen támogatja a vidéki jellegű nem mezőgazdasági tevékenységeket (helyi energiatermelés, élelmiszer-feldolgozás, értékesítése, kézművesség stb.), az ezekre irányuló helyi mikro-, kis- és középvállalkozásokat, a falusi, öko- és gyógyturizmus hazai fejlődését, szálláshelyeinek bővítését, a helyi kulináris, népi és szakrális hagyományok ápolását.

Újragondolja az erdő- és mezőgazdasági melléktermékek, a kommunális és egyéb szerves hulladékok, biomassza energetikai hasznosításának lehetőségeit, ösztönözi és támogatja a falvak különböző tevékenységeit összefogó, ezzel a közösség és gazdasága belső erejét növelő, „Hangya” típusú szövetkezetek, társulások létrehozását és működését.

A közbeszerzési kényszer és a lánckereskedelem kiiktatásával összekapcsolja a helyi élelmiszer-előállítás, feldolgozás és értékesítés rendszereit, valamint a helyi intézmények (bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok, helyi egészségügyi intézmények) közétkeztetési rendszereit egymással.

Kiszélesíti az EU által is támogatott „szociális élelmiszerprogramot” valamint az iskolai „igyál tejet” és „iskolagyümölcs” programot, és összekapcsolja azokat a helyi élelmiszertermelés, -feldolgozás és -értékesítés, a közvetlen beszállítás rendszereivel.

A közfoglalkoztatást valamint a szociális földprogramot kiterjeszti, költségvetési és intézményi feltételeit megteremti.

A vidék, a köz és a termelés biztonsága érdekében vagyonbiztonsági és kárenyhítési, kockázatcsökkentési rendszert alakít ki.

A föld- és birtokpolitika területén mindent megtesz majd azért, hogy a termőföld nemzeti hatáskörben, a gazdálkodó családok kezében maradjon, illetve hozzájuk kerüljön. A birtokpolitika középpontjába a családi/egyéni gazdaságokat és azok társulásait kívánja állítani.

A kormány jó minőségben meg kívánja őrizni az ország természeti erőforrásait és környezeti javait a jövő generációk számára. Mindent megtesz azért, hogy a természeti erőforrások nemzeti hatáskörben maradjanak.

Az agrárszerkezet- és termeléspolitikának a – vidék gazdaságát erősítő és ezzel társadalmát, helyi közösségeit stabilizáló – többfunkciós mezőgazdaság minőségi termelési, élelmezési és élelmiszerbiztonsági, energetikai, környezetbiztonsági és foglalkoztatási céljait kell szolgálnia, így az agrárpiac-politika, -szabályozás és -védelem területén a kormány kiemelt célja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának elősegítése, az e téren elveszett hazai és külpiaci pozíciók visszaszerzése.

A magyar agrárgazdaság számára a legfontosabb piac a helyi és a hazai piac, így a kormány segíteni kívánja a kereskedelmi lánc lerövidítését valamint átértékeli és társadalmasítja a hazai fogyasztóvédelmi politikát. Az élelmiszerbiztonság megteremtése és a helyi élelmiszerpiacok védelme érdekében jelentősen megerősíti a minőségellenőrzés és a fogyasztóvédelem hazai intézményrendszerét.


Forrás: fvm.hu, kormanyszovivo.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.