Mintegy 50 akciócsoport több mint 200 helyi terméket kínálva mutatkozott be márciusban a II. Európai LEADER Expón. Itt jelentették be, hogy útjára indul a „Magyar termék, magyar boltból” program, amely a hazai termelők piacra jutását segíti.
A II. Európai LEADER Expo az idei Utazás Kiállítás legszínesebb rendezvénye volt. Csaknem ötven helyi LEADER-akciócsoport mutatta be a településeiken készülő különleges termékeket.

Meg lehetett kóstolni az ételeket, italokat, megnézni a művésze-ti csoportok produkcióit. A szervezők okkal reménykednek abban, hogy – a gazdasági válság hatására is – megnő az érdeklődés a hazai látni- és kóstolni valók iránt. Jó, ha tudják a kevesebb pénzből emlékezetes élményre vágyó vendégek, mennyire gazdag – és a külföldinél lényegesen olcsóbb! – az itthoni települések turisztikai kínálata.

A 37 települést felölelő Vértes-Gerecse Közösségből például minden tájegység képviseltette magát. A móri kistérségből Angyal Zsuzsanna csókakői népi iparművész fazekas termékeit, továbbá az AutiFarm kézműves munkáit csodálhatták meg a látogatók. Kedvet kaphattak az érdeklődők, hogy meglátogassák az oroszlányi Bányászati Múzeumot, a tardosi Régi Rádiók Állandó Kiállítást vagy a csákvári Fazekas Emlékházat. A ma is élő népművészet mellett a múltból, a hagyományok felelevenítéséből formálnak kulturális produkciót a Száron alakult Vértes Történelmi Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület tagjai, akik többek között íjászattal, lovaglással foglalkoznak a maguk és mások örömére.
Az egészséges és finom táplálkozást gazdagítják Szabadi Péter sárkeresztesi méhész, vagy a Vértesben működő Méhes-Mézes vállalkozás különleges méztermékei, bodzavirág- és málnaszörpjei.

A Marosvölgyi LEADER Egyesület képviselői a helyi hungarikumot, a hagymát és a belőle készült termékeket hozták el az Expóra. A makói hagyma nemcsak fű-szer, hanem – a Hagymavirág Foltvarró Egyesület patchwork munkáiban – a díszítőművészet fontos motívuma is.

Panagiotis Patras, az Európai LEADER Típusú Vidékfejlesztő Szervezetek Szövetsége (ELARD) görög elnöke a budapesti LEADER Expo kapcsán kiemelte: a helyi vidékfejlesztő közösségek megosztják egymással tapasztalataikat, és közkinccsé teszik a bevált, jó gyakorlatokat.

A hét végén Magyarországon tartózkodó Dacian Ciolos, az Európai Bizottság új mezőgazdasági biztosa is hangsúlyozta: a helyi termelőket és a helyi termékeket csak a helyi piacok kialakításával, hatékony marketinggel és tudatosabb vásárlói magatartás elősegítésével lehet megvédeni a nemzetközi áruházláncok túlerejétől.

Éppen erre tesz kísérletet a „Magyar termék, magyar boltból” elnevezésű kezdeményezés, amelyet március 25-én indítanak a Tolna megyei Tabon. Mészáros István, a Magyar LEADER Szövetség elnökhelyettese a LEADER Expón bejelentette: a kísérleti projekt a Dél-Dunántúlon indul, Szekszárd, Siklós és Sellye térségében. A Népszabadság kérdésére Mészáros István elmagyarázta: ahhoz, hogy a helyi termékek versenyképesek legyenek a hazai piacon, biztosítani kell, hogy állandó legyen a minőségük, és ahol árusítani kezdik őket, ott folyamatosan el-érhetők legyenek. A termelőknek tehát szövetkezniük kell egymással. Egyedül nem lehetnek versenyképesek, mert a hatékony piaci fellépéshez megfelelő árumennyiségre, logisztikai rendszerre és marketing munkára van szükség.

Forrás: umvp.eu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.