A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága Környezeti fejlesztések, sikeres lépések a környezeti beruházásokhoz (KEOP 2007-2013) Magyarországon címmel csütörtökön országos konferencián ismertette a hazánkban uniós támogatásból megvalósítandó környezetvédelmi beruházásokat, az eddig elért eredményeket és az előttünk álló lehetőségeket. A konferencia előadásairól készült videók és az előadások anyagai hétfőtől lesznek elérhetőek a palyazatihirek.eu-n.
Az immáron 2007 óta megrendezett éves konferenciát Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter valamint Huba Bence, az Igazgatóság vezetije nyitotta meg. Az esemény célja az volt, hogy a projektgazdák, polgármesterek, pályázatírók és a potenciális pályázók közvetlenül a szakértiktil szerezhessenek információkat a környezetvédelmi beruházásainkról, a még pályázható Európai Unió támogatásokról, és így a rendelkezésre álló forrásokat hatékonyabban, összehangoltabban használhassák majd fel.

A Környezet és Energia Operatív Program környezetvédelmi téren 2007 és 2013 között 1050 milliárd forinttal gazdálkodhat. A KEOP 2007-es meghirdetése óta 1430 pályázat érkezett, szennyvízkezelés, vízminiség javítás, kármentesítés, természetvédelem, árvízvédelem, fenntartható fogyasztás és e-környezetvédelem témában. „Egészséges, tiszta települések” címő konstrukcióra (hulladékgazdálkodás, ivóvízminiség javítás, szennyvízkezelés), a „Vizeink jó kezelése” konstrukcióra (rekultiváció, kármentesítés, árvízvédelem, diagnosztika), a „Természeti értékeink jó kezelése” konstrukcióra (erdei iskola, éli és élettelen természeti értékek megirzése), a „Fenntartható életmód és fogyasztás” konstrukcióra.

A beérkezett pályázatok közül eddig 705 db nyert támogatást, ezek közül 634 db rendelkezik hatályos támogatási szerződéssel, melyek összértéke mintegy 225,3 milliárd forint. A pályázatok közül 342 db úgynevezett előkészítési támogatást nyert el, amely alapján megkezdhette a végleges projekt dokumentáció kidolgozását. Hazánk az elsik között áll az uniós környezetvédelmi nagyprojektek benyújtását és elfogadását tekintve a tagállamok között. A kormánydöntéssel rendelkezi környezetvédelmi nagyprojektek között van három árvízszintcsökkenti tározó beruházás (Nagykunsági, Hanyi-Tiszasülyi, Szamos-Kraszna-közi), egy árvízvédelmi fejlesztés (Tiszai hullámtér), egy komplex beruházás (Kis_Balaton vízvédelmi rendszer), két szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer kialakítására irányuló projekt (Gyir Nagytérség, Mecsek-Dráva), három szilárdhulladék-lerakó rekultivációs program (Mecsek-Dráva, Gyir és térsége, Közép-Duna Vidéke) és további hét szennyvízelvezetés és tisztítás tárgyú projekt (Makó és térsége, Békéscsaba, Nagykanizsa agglomeráció, Nyíregyháza és Térsége, Székesfehérvár, Érd és a Tápió menti régió). A fent nevezett nagyprojektek összesen több mint 251 milliárd forint értékő beruházást jelentenek. A hazánk által benyújtott térségi nagyprojektek közül már 10 kapott brüsszeli jóváhagyást. Köztük két árvízszint-csökkenti tározó (a Nagykunsági és a Hanyi-Tiszasülyi 13,2, illetve 24,8 milliárd forintból), négy szennyvíztisztítási- és elvezetési projekt (Békéscsabai 17,7 milliárd forint, Nyíregyháza 12,7 milliárd forint, Makó és térsége 14,1 milliárd forint, Székesfehérvár 8,5 milliárd forint), két hulladéklerakó rekultivációs beruházás (Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási rendszer 7,7 milliárd forint, Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program 8,6 milliárd forint), illetve két települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer (Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program 18,4 milliárd forint, Gyir Hulladékgazdálkodási rendszer 9,5 milliárd forint).

A Kohéziós Alapból és Strukturális Alapokból támogatott KEOP program általános stratégiai célja az EU-s kötelezettségvállalásokból adódó feladatok teljesítése, a szennyezés  megelőzési feladatok és a regionális igények kielégítése.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.