Az NFÜ a magas euró árfolyamból származó árfolyamveszteséget – mint a projektgazdáknak fel nem róható költségnövelő tényezőt – kompenzálni kívánja, ezzel is elősegítve, hogy ne kerüljenek veszélybe a nagy költségvetésű projektek.

Magyarország elöl jár a nem euróövezeti térségben a kérdés kezelésében, nincs tudomásunk más uniós tagországról, amely így próbálná enyhíteni az árfolyam hatásait.

Az NFÜ még 2009-ben készítette el az árfolyamveszteségek csökkentését célzó kompenzációs eljárásrendjét. Az intézkedéseket a jóváhagyó döntés után (2/2010. (I. 8.) NFGM rendelet) azonnal el is kezdi alkalmazni az Ügynökség. A számottevő importbeszerzéssel érintett projektek esetében a beszerzések költsége a projektgazdának fel nem róható okból jelentősen emelkedhet, amely késleltetheti (vagy ellehetetlenítheti) a projekt elkezdését, vagy megvalósítását. A kompenzációs eljárás célja, hogy az árfolyamhatással kedvezőtlenül érintett projektek az eredeti tartalommal és határidővel megvalósuljanak. Ez leginkább a jelentős, eszköz-, gép- vagy technológia importbeszerzéssel járó, egészségügyi, oktatási projektekre, közösségi közlekedési beruházásokra, környezet- és energiaprojektekre jellemző. Ezzel a támogatói döntéssel lehet hozzájárulni többek között a magyar sikertörténetnek számító, az EU által is jóváhagyott, vidéki közlekedésfejlesztési nagyprojektek tervek szerinti megvalósulásához.

A miniszteri rendelet (2/2010. (I.8.) NFGM rendelet) alapján kialakított kompenzációs eljárásrend azokra a projektekre fókuszál, ahol az adott projektben a devizához kötött beszerzés keretében tervezett vagy megvalósított gép-, eszköz-, jármű-, berendezés-, vagy technológia-beszerzés és a beszerzéshez közvetlenül kapcsolódó szállítói szolgáltatás értéke együttesen eléri a projekt elszámolható összköltségének a 25%-át, a költségnövekmény várhatóan eléri (vagy elérte) az eredeti, jóváhagyott és elszámolható összkiadás 4%-át, de legalább 5 millió forintot, az adott projektben a támogatási arány eléri vagy meghaladja a 80%-ot, a pályázat, projekt sajátosságai miatt a műszaki tartalom csökkentése, a költségátcsoportosítás, illetve egyéb, a projektvégrehajtás során rendelkezésre álló eszközök alkalmazása nem ellensúlyozza az árfolyamhatást, és a projekt költségvetésében betervezett tartalék nem nyújt fedezetet az árfolyam emelkedéséből eredő többletköltségekre.

Az Ügynökség a jövőben induló pályázatok esetében is lehetőséget biztosít majd az árfolyam-kockázati tartalék bevezetésére a projektek költségvetésében. Azonban továbbra is elvárt, hogy a projektgazdák felkutassák a hazai beszerzési lehetőségeket, és készek legyenek a költségvetésen belüli átcsoportosításokra, megtakarításokra.

Forrás: nfu.hu

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.