A már működő egyéni cégeknek is meglesz a lehetőségük arra, hogy korlátolt felelősségűvé váljanak, ám a korábbi ügyletekért a továbbiakban is korlátlan felelősség terheli majd őket.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Alapvető változás lép életbe januártól az egyéni vállalkozók életében: egyrészt teljesen ingyenes lesz az igazolvány kiváltásához, illetve módosításához kapcsolódó ügyintézés, másrészt otthonról is elintézhetők lesznek az adminisztrációs kötelezettségek. Eddig az egyéni vállalkozók annyi előnyét élvezhették az ügyfélkapunak, hogy időpontot foglalhattak az okmányirodájukba - csakis a székhelyük szerint illetékesbe -, most azonban ők is bekerülnek abba a körbe, ahová a cégek már tartoznak, vagyis januártól az ügyfélkapun keresztül is megindítható lesz egy egyéni vállalkozás.


Az új eljárásnak több kézzelfogható előnye is lesz. Egyrészt nem kerül majd pénzbe - eddig ugyanis az alapítás illetéke tízezer, a módosításé pedig háromezer forint volt, ez most megszűnik -, másrészt az egyéni vállalkozónak már nem lesz kötelező egyedül eljárnia, a feladatokat rábízhatja meghatalmazottra is (eddig kötelező volt a személyes jelenlét). Az elektronikus ügyintézésből az is következik, hogy az egyéni vállalkozói igazolvány nem lesz feltétlenül kézzelfogható. Alapesetben nem jár majd, csak a számát kapja meg a vállalkozó; ha szeretné, akkor kiválthatja fizikai formában, ám ez nem lesz kötelező.

Az egyéni vállalkozók még egy lehetőséggel élhetnek januártól: adott esetben vállalkozásukat egyéni céggé alakíthatják. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozás saját vagyonnal rendelkezhet, amely független a vállalkozó saját vagyonától. Arról a vállalkozó maga dönthet, hogy korlátolt vagy korlátlan felelősséget kíván-e. A korlátolt felelősség választásához - hasonlóan a klasszikus cég alapításához - a vállalkozó maga határozhatja meg a vállalkozás vagyonát. Fontos, hogy a folyamat irreverzibilis: ha egy egyéni vállalkozó úgy dönt, hogy egyéni céggé alakul, később már nem térhet vissza egyéni vállalkozásba. Az egyértelmű ügymenet érdekében ráadásul az áttért vállalkozónak töröltetnie kell magát a vállalkozói nyilvántartásból is.

A már működő egyéni cégeknek is meglesz a lehetőségük arra, hogy korlátolt felelősségűvé váljanak, ám a korábbi ügyletekért a továbbiakban is korlátlan felelősség terheli majd őket. (Vagyis nem lehet majd egyszerűen azzal kimenekülni a kötelezettségek alól, hogy korlátolt felelősséget választva a kötelezettségre nem ad fedezetet a vagyon.) Az egyéni cégeknek hat hónapjuk lesz eldönteni, hogy élni kívánnak-e az új lehetőséggel.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.