00001shutterstock 142835473shutterstock 142835473small

A Portfolio-nak adott interjújában György László az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára részeletesen beszámolt arról, hogy a hazai cégek jelentős értékben számíthatnak újfajta pályázatokra. A mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató GINOP 1.2.8-20 felhívás és a hozzá tartozó VEKOP felhívás már májusban megnyílik összesen 50 milliárd Ft-os kerettel, a cégek pedig ettől számítva már 1 hónapon belül forráshoz juthatnak. 

György László kifejtette: két nagy ügy kapcsolódik a gazdasághoz. Az egyik a Gazdaságvédelmi Akcióterv, amelynek a második fázisánál tartunk és a második fázishoz kapcsolódó intézkedéseket jelentették be az elmúlt hetekben. Az ehhez kapcsolódó rendeletek közel 90 százaléka már megjelent, végrehajtásuk folyamatos. Ezek közül a legfontosabbak: a munkahelyvédelmi bértámogatások, a munkahelymegőrző és a munkahelyteremtő, a hatékonyságnövelő beruházás-támogatások, valamint a hitel és garancia termékek és a magyar tulajdon megvédésére szolgáló tőkeprogramok. A másik nagy ügy az élet újraindulásával, a normális kerékvágásba történő visszarendeződéssel kapcsolatos.

A beruházás-támogató programról elmondta, hogy 167 milliárd forintra már most számíthatnak az érintett vállalkozások: 50 milliárd jut azoknak a közepes és nagyvállalatoknak, amelyek vállalják a munkahelyek megőrzését és új kapacitásokba ruháznak be, 50 milliárd a mikro-, kis- és közepes-vállalkozásoknak, amelyek hatékonyságnövelő beruházásokba fektetnek be, és vállalják, hogy a munkahelyek 90 százalékát megőrzik az előttünk álló másfél évben. A magyar MKKV-k esetében arra is lehetőséget biztosított, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése, vagyis március 13-a után végrehajtott beruházásaikat elszámolják a támogatási programban: ezzel szeretnék elismerni azokat a vállalkozásokat, amelyek a válság kitörésének pillanatától kezdve a válságra, mint egyfajta hatékonyságnövelő lehetőségre tekintettek. 25 milliárd forintos program indult a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások megsegítésére. Végezetül pedig a nagyberuházások infrastruktúra fejlesztéséről született döntés 42 milliárd forint értékben.

A mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató 50 milliárdos GINOP 1.2.8-20 felhívás és a hozzá tartozó VEKOP felhívás már májusban megnyílik, a cégek pedig ettől számítva már 1 hónapon belül forráshoz juthatnak. Ilyen még nem volt, most a járványhelyzetre tekintettel sikerül felgyorsítani az átfutási időket. Itt egy ún. „transzformer” támogatásról van szó, ami azt jelenti, hogy a pénzt visszatérítendőként kapják a vállalkozások, de a feltételek teljesülésével vissza nem térítendővé válik. A transzformer-jelleg teremt lehetőséget arra is, hogy a pályázat odaítélése után szinte azonnal rendelkezésre lehessen bocsátani a forrásokat. Egyetlen fontos feltétel van: a vállalkozásoknak meg kell tartaniuk a munkavállalóik 90 százalékát. Aki többet tart meg, vagy még bővít is az előttünk álló másfél évben, azt külön, a végrehajtás során kerül értékeslésre.

A támogatási program keretében 9 főig munkavállalónként 1,5 millió, 10-49 fő között 1 millió, 50-249 fő között félmillió forint támogatást kapnak az 5-249 fő közötti vállalkozások. A támogatásintenzitás 70 százalékos, vagyis 100 forintnyi beruházáshoz az állam 70 forint támogatást ad. Természetesen gondolkodhatnak a vállalkozások nagyobb beruházásokban is, amihez nagyobb önrész szükséges. Fontos továbbá, hogy a programban minden magyar vállalkozás részt vehet, nincsen területi, régiós korlátozás. A forrást lehet költeni teljes egészében eszközvásárlásra, de 50 százalékban digitalizációra, 50 százalékban energiahatékonyságra, 50 százalékban infrastruktúrafejlesztésre, 20 százalékban immateriális javakra, 20 százalékban képzésre, 20 százalékban szakértői szolgáltatásokra, 20 százalékban forgóeszközökre és még 1 százalékban rezsi jellegű költségekre is. 

Azok a cégek is számíthatnak segítségre, akiknek az árbevételük teljesen lenullázódott. A bértámogatás és az említett programok is segítséget jelentenek, a kedvező kamatozású hitelekről, adó- és járulékkedvezményekről, valamint a vállalkozói szemlélet szerepéről pedig még nem is beszéltem. Az interjúban György László erre az alábbi példát említi: egy kis szálloda azt mondta, hogy végre megcsinálja az elmaradt a felújításokat, a tisztasági festést, térkövezést. Van hat munkavállalója, kettőt áttett félállásba, a többieket pedig ugyanúgy teljes munkaidőben foglalkoztatja. Mindezt 2-3, de akár 4 hónapig is megoldja annak ellenére, hogy nincs bevétele. De ha idővel, a veszélyhelyzet elhúzódása esetén úgy dönt, hogy neki ez nem fér bele, akkor kompromisszumos megoldásként mind a 6 főt át tudja jelenteni kettő vagy négy órára, és tud kérni munkahelyvédelmi bértámogatást. Azt mondja, azért vállalkozó, mert kockázatot vállal, és a kockázatvállalásban sajnos egy ilyen veszélyhelyzet is benne van.

Ha valakinek tulajdonosként, vállalkozóként elfogynának a lehetőségei, erre hozták létre azokat a hitel- és tőkeprogramokat, amelyek 0,1 százalékos kamat mellett adnak a munkahelyek megtartására hitelforrást. 9 havi munkabért lehet felvenni 0,1 százalékos kamatozással, és ha még garanciát is szeretne mögé tenni a vállalkozó, az is csak 0,25 százalékba kerül. A Széchenyi Kártya Programot a KAVOSZ-on keresztül a számlavezető bankok fogják folyósítani. Emellett a Magyar Fejlesztési Banknak is vannak programjai, mikro-, kis- és középvállalati, valamint nagyvállalati konstrukciók egyaránt. Ne felejtsük el azt sem, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások kedvezményes hiteleit az MNB NHP Hajrá programja is nagyvonalúan támogatja. Ezekről a www.vali.ifka.hu oldalon lehet tájékozódni.

A Széchenyi Kártya Program keretében 0,1 százalékos kamatozással lehet felvenni munkahelymegtartó hitelt, kétéves futamidőre, 0,2 százalékos kamatozással forgóeszközhitelt, készletek finanszírozására, beruházási hitelt pedig 0,5 százalékos kamatozással. A munkahelymegtartó hitel mellé pedig tud a vállalkozás szabadon felhasználható folyószámlahitelt is igényelni.

Bővebb információ a Széchenyi Kártya Programról itt érhető el.

Bővebb információ a mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató GINOP felhívásról itt érhető el.

Forrás: Portfolio

Értesüljön soron kívül a 2020-as Gazdaságvédelmi Akcióterv pályázati tervezeteiről, új pályázatokról a Napi Pályázati Értesítővel!  Bővebb információ, megrendelés itt!

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.