szabályozás

Hétfőn bejelentésre került a Gazdaságvédelmi Akcióterv eddigi támogatásainak bővítése és módosítása, valamint különböző hitel jellegű finanszírozási lehetőségek. A 3 hónapra történő kieső bér 70%-nak átvállalásával kapcsolatban fontos változás, hogy a támogatás napi 2 órás foglalkoztatás után is igénybe vehető lesz, illetve bővült a támogatást igénybe vehetők köre.  A napi 2 órás részmunkaidőt azt teszi lehetővé, hogy a kieső munkaidő felső határa 75 százalékra nő. 

A vállalkozásokra vonatkozó támogatások és hitelek igénybevételére közvetlenül kormányrendeletek nem jelentek meg, cikkük keletkezésének napjáig (2020.04.21.).

A még várható, illetve korábban meghirdetésre került programelemek és jelenlegi státuszuk:

1. Módosítás alatt: A kormány 3 hónapra átvállalja a kieső munkabér 70 százalékát. Fontos változás, hogy a támogatás napi 2 órás foglalkoztatás után is igénybe vehető lesz. A támogatásnál a kérelem benyújtásának napjára vonatkozó alapbért veszik figyelembe. A bértámogatás kiterjed a munkaidőkeretben foglalkozatott dolgozókra, a távmunkára és az otthoni munkavégzésre, a munkaerő-kölcsönző cégekre, valamint az egyesületek és civil szervezetek közül azokra, amelyek nem részesülnek a költségvetésből. Az igényléseket egyszerűsíti, hogy nem kell kifejteni a gazdasági nehézségek okát. A munkaszerződések módosítását, a csökkentett munkaidőről és az egyéni fejlesztési időről szóló megállapodásokat nem kell egyenként megkötni minden munkavállalóval, mivel a munkaszerződések a kormányrendelet erejénél fogva módosulnak. 

2. Módosítás alatt: A kormány 3 hónapra átvállalja a kutatási, fejlesztési és innovációs munkakörben dolgozó diplomások bérének 40 százalékát, mert a jól képzett mérnökök munkájára nagy szüksége van a többieknek is a gazdaság újraindításakor. 

3. Bővebb információ jelenleg nem elérhető: A magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások 1 főtől 250 főig pályázhatnak hatékonyságnövelő támogatásokra, amennyiben megtartják a munkavállalóik legalább 90 százalékát. 1-10 fő között 1 millió forintot, 11-50 fő között 750 ezer forintot, míg 51-250 fő között 500 ezer forintot kaphatnak munkavállalónként. 

4. Rendeleti kihírdetésre vár: A magyar vállalkozások ezen felül mindössze 0,1 százalékos kamattal, 9 havi bérre, 2 éves futamidejű, munkahelymegtartó hitelt igényelhetnek. 

5. Bankoknál kidolgozás alatt: A kormány tőkeprogramot indít a magyar vállalkozások védelmére az ellenséges felvásárlásokkal szemben.

Amennyiben az erre vonatkozó rendeletek, esetleges módosítások kihirdetésre kerülnek, azokról további részletes információt nyújtunk oldalunkon!

Forrás: kormany.hu

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.