MA

9200 milliárd Ft értékben támogatja a gazdaságot a kormány hétfőn bejelentett öt pontos csomagja. A program részleteiről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt. A magyar gazdaság modernizálása és zölddé alakítása továbbra is cél, a járvány alatt még több energetika és technológiai korszerűsítést célzó támogatás érkezik! 

Állami támogatás jön a rövidített munkavégzésre vonatkozóan, az állam 70%-ban 3 hónapra vállalja át a kieső bért. A kormány azt szeretné, ha nem otthon lennének ekkora a munkavállalók, hanem a vállalat számára hozzáadott értéket állítanának elő, a munkahely elvesztése nélkül. A mérnöki és K+F tevékenységben dolgozó számára 40%-os bérkiegészítést nyújt a kormány, esetükben a rövidített munkaidő nem értelmezhető.

Beindítottak egy vállalkozási portált az adminisztráció egyszerűsítésére. A szociális hozzájárulási adót 2 százalékponttal csökkentik, elhalasztják szeptember 30-áig a jelentési kötelezettségeket, felgyorsítják 20, illetve 30 napra az áfa-visszatérítéseket. A betegszabadságokról szóló dokumentumokat elektronikusan is be lehet nyújtani.

A kiemelt területekre a következő 3 évben többletforrásokat biztosít az állam, beruházási támogatások, kedvezményes és garantált hitelek formájában. A turizmusban és a vendéglátásban újabb intézkedések jönnek: december 31-ig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, június 30-ig 4%-ra csökken a SZÉP Kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a keretösszegeket is. 600 milliárd forintot biztosítanak a turizmus védelmének a programjára.

Támogatást biztosítanak egyetemek és privát kutatóintézetek számára is egészégügyi kutatások számára, létrejön az egészségipari innováció ügynökség ezek koordinálására. Az egészségipar támogatása kiemelt stratégiai elem.

A vállalati szektort hitelgarancia és tőkeprogramokkal támogatják, a mikrovállalkozásoktól a nagyvállalatokig közel 2000 milliárd forint kedvezményes hitel és több mint 500 milliárd forint értékű állami garancia jön hozzá (ilyen lesz például a Széchenyi Munkamegtartó Hitel). Új alapokat is indítanak, a restrukturálási részalap és a tranzakciós részalap mentőövet, illetve felvásárlásokat finanszíroz például. E programok elemei hamarosan megjelennek.

A tandíj 95%-át átvállalja a költségvetés egyes munkavállók továbbképzésében, és 0%-os kamatozású felnőttképzési diákhitelt vezetnek be. Az egyetemi hallgatók számára egyszeri 500 ezer forintos szabad felhasználású, 0%-os diákhitel konstrukciót hoztak létre, a Diákhitel Központnál fogják tudni igényelni. 75 ezer hallgató nyelvvizsga-kötelezettségétől eltekintenek, e nélkül is megkaphatják a diplomát, hiszen a felgyorsuló gazdaságnak több diplomásra lesz szüksége.

2021-től 2024-ig fokozatosan visszaépül a 13. havi nyugdíj. Meghosszabbodik a GYOD, valamint a családi pótlékra való jogosultság is a veszélyhelyzet megszűnését jelentő hónap végéig jár. Az autóvásárlást igazolására szolgáló dokumentum is a veszélyhelyzet végiéig lesz érvényes.

A programok kerete összesen a GDP 18-20%-át teheti ki.

A további részletekről napközben folymatos tájékoztatást adunk!

Forrás: portfolio.hu, koronavirus.gov.hu, kormany.hu

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.