külhoni magyarok

A jelenlegi kormány által biztosított, jelentősen megnövekedett források fontos beruházásokat tettek lehetővé a külhoni magyarság számára - emelte ki Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár az Országgyűlés szakbizottságában kedden Budapesten.

 

 

 

 

Potápi Árpád János rámutatott: a 2016-os költségvetés 11,8 milliárd forintot hagyott jóvá a Bethlen Gábor Alap számára, ez az összeg az év végére 63 milliárdra nőtt. A 2009-es év nemzetpolitikai terület számára biztosított 9,1 milliárdos összege a tavalyi évre megtízszereződött.

A megnövekedett keret jelentős beruházások elindulását és megvalósulását tette lehetővé a külhoni magyarság számára - hangsúlyozta az államtitkár. Példaként említette Erdélyben a kolozsvári protestáns teológiai intézetet érintő, 17,8 milliárd forintos beruházást, az unitárius egyház püspöki házát, a Kemény Zsigmond Szórvány Központot, a Studium Alapítvány támogatását. Folytatódott az orvosi rezidensek szolgálati lakásainak építése, átadása is, ez így lesz jövőre is - jelezte.

Emellett Felvidéken támogatták a református egyházat, és segítséget kaptak a katolikus egyház által fenntartott oktatási és egyéb intézmények is. Vajdaságban több mint 100 millióból a zentai csata emléktemplomának befejezését támogatták, és képzőközpont létesült Szabadkán. Kárpátalján több mint 880 millió forintból a felsőfokú szakképzés fejlesztése valósulhatott meg; 600 millióval kezdődik meg az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ létesítése - jelezte az államtitkár.

Horvátországban tangazdaság, ifjúsági központ jöhetett létre, Muravidéken szintén tangazdaságot és hagyományok házát alakítottak ki.

A nemzeti jelentőségű intézményekről szólva kiemelte, hogy 80 intézményt és programot támogattak a Kárpát-medencében és a diaszpórában.

A külhoni magyar fiatal vállalkozók éve keretében tavaly 967 pályázat érkezett, és 117-en kaptak támogatást. Folytatódtak a szakképzés évéhez kapcsolódó programok is, 110 felszerelt tanműhelyt és tangazdaságot segítettek összesen mintegy 890 millió forintból.

A Szülőföldön magyarul program keretében a 2015/16-os tanévben 240 ezer magyar oktatásban résztvevő fiatal, gyermek támogatására 4 milliárdot fordítottak. 1 milliárd forintra emelték a magyar kultúráért és oktatásért pályázat keretét, ebből 600 millió központi, a többi regionális elosztású volt. A Kárpát-medencei testvértelepülési programra tavaly 150 millió forint állt rendelkezésre, idén 250 millió forint.

A civil és ifjúsági szervezetek támogatására tavaly 50 millió jutott, idén megkétszerezték mind a keretösszeget, mind a támogatott szervezetek számát.

Kárpátalján az összes óvodás és kisiskolás étkeztetését biztosítják, 10 ezer család, 20-25 ezer ember megélhetését segíti a kormány - ismertette Potápi Árpád János, aki jelezte: emelik a pedagógusok támogatását, s 60 millióval segítik a média, közművelődési intézmények működését.

Komoly lépések történtek a nemzetpolitikában, s ennek részesei voltak a külhoni magyarok is - összegzett.

Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alap vezérigazgatója jelezte: 2016-ra jelentősen nőtt a támogatott pályázatok száma. Kiemelte az I. világháborús emlékhelyek felújítását célzó programot, amelynek keretében 83 pályázót segítettek. Ezt a programot folytatták idén is. Kitért arra is: összesen 223 rendezvénynek adott otthont a Magyarság Háza, s közel 20 ezren látogatták a Mi magyarok kiállítást.

Potápi Árpád János elmondta: minden területen az ottani magyarság szervezeteinek véleményével egybehangzóan zajlanak a támogatások.

Óriási előrelépést történt a gazdaságfejlesztési programoknak köszönhetően - tette hozzá, kiemelve, hogy a szülőföldön való boldogulás került előtérbe. Mint mondta, 80 ezer határon túli családi vállalkozás és 40 ezer fiatal vállalkozó működik, s ezek több mint 90 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak. Ha őket támogatják, akkor az otthonmaradást segítik - mutatott rá az államtitkár, aki teljesen egyetértett a magyar nyelvhasználat erősítésének fontosságával.

Az oktatási, nevelési támogatást visszahozták az eredeti szintre - jegyezte meg, hozzátéve: jó lett volna megvizsgálni, hogyan lehetett volna a rendszert átalakítani.

Az ülésen 6 igen és 2 tartózkodás mellett a bizottság a Bethlen Gábor Alapról szóló beszámolót elfogadta.

Potápi Árpád János aktuális kérdésekről elmondta: meghaladta az egymilliót az állampolgársági kérelmet benyújtók száma. Kitért a külhoni magyar családi vállalkozások évére, a kapcsolódó programokra és képzésekre, és jelezte: három pályázatot írtak ki, 867 kérelem érkezett be, és közel 890 millió forintból 185 projekt megvalósítását támogatják. 2018-tól indul az óvodafejlesztési program második üteme. Cél, hogy minden magyar gyermek magyar intézménybe tudjon járni - jelezte. Értékelése szerint rendkívül sikeres volt a Szent László-év, amely december 10-én zárul.

Forrás: kormany.hu

 

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

Pályázati Hírek TV


IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz 

.