napelem

A Világgazdaság értesülései szerint a GINOP és a Pest megyére vonatkozó VEKOP programokon belül megjelent vállalkozásoknak szóló energetikai pályázatok átdolgozásának az a legfőbb célja, hogy a műszaki és szakmai kedvezmények révén vonzóbbá váljanak a pályázók számára. Erre a célra ugyanis hiába különítettek el előzetesen két felhívásban több mint 100 milliárd forintot, vidéken 10 százalék alatti volt a kereslet.

Ahogy a Világgazadaság cikkében olvasható, a pályázati konstrukciók sikere érdekében javaslat készült a felhívások módosítására, a változtatások a műszaki és a szakmai elvárásokra, a projekt során megvalósítandó tevékenységekre, valamint az igényelhető támogatás összegére vonatkoznak a Miniszterelnökségtől kért tájékoztatás szerint. Mint kiemelték, a feltételek újragondolása után jelentősen megnőhet a támogatást igénylők száma, így jobban hasznosulhatnak a költséghatékony energiatermelésre és energiafelhasználásra elkülönített források.

A Világgazdaság azután fordult a tárcához, hogy megjelent: átmenetileg szüneteltetik a pályázatok beadását a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a kombinált hiteltermékes, megújuló energiát igénybe vevő épületenergetikai fejlesztéseknél, ahogyan ennek a felhívásnak a – központi régióra szabott – Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekop) található tükörpályázatában is.

A feltételek átszabásának szükségét a Miniszterelnökség sem vitatta, egyúttal elismerte lapnak, hogy a július eleji adatok szerint a Ginop-felhívásra mindössze 204 hitelkérelem futott be 4,07 milliárd forint értékben, a Vekop-változatnál pedig 60 kérelmet regisztráltak 2,78 milliárddal. Holott előbbinél a támogatással és a kölcsönnel együtt 91,53, utóbbinál pedig 11,76 milliárd forint áll rendelkezésre.

A tárca hat olyan pontot emelt ki a módosítástervezetből, amelyet érinthetnek a folyamatban lévő egyeztetések. Eszerint a feltételeknek megfelelő projektek 1,5 és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, illetve ugyanekkora összeghatárokkal kedvezményes kamatozású éven túli kölcsönt. Az eredeti kiírásban mindkét esetben 3 millió forint volt a belépési szint, ezt tehát megfelezik. További változás, hogy a műszaki és a szakmai elvárások között a fajlagos költségeknél a nettó beruházási költség helyett csak az elszámolható költség lehet ezentúl a vetítési alap - írja a Világgazdaság.

A napelemes rendszer telepítésénél törlik azt a kitételt, amely szerint technológiai célú energiafelhasználás csökkentésére nem igényelhető támogatás. További változás lenne, hogy az előkészítés mérnök-szakértői költségeinek piaci áras ellenőrzésére a Magyar Mérnöki Kamara díjszabása lesz a mérvadó a három árajánlat helyett. Szintén módosítás, hogy ezentúl a kötelező nyilvánosságra hozatalra költséget kell tervezni. A továbbiakban az elvárt fedezettség mértéke függhet az egyes hitelcéloktól.

Fontos tudni, hogy a felhívás jelenleg is véleményezés alatt áll.

Bővebben a korábban megjelenelt pályázatról és jelentkezés előminősítésre itt

Forrás: Világgazdaság

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.