money 1005465 960 720

Az elmúlt 1,5 év tapasztalata azt mutatja, hogy minden ellentmondó hír ellenére nincsen tömegesen, széles körben elérhető támogatási lehetőség a vállalkozások számára. Hiába a gazdaságfejlesztési célok lettek megfogalmazva kiemelten a 2014-2020-as időszakban, ebből az átlagos mikro- kis- és középvállalkozás  számára ténylegesen elérhető vállalkozásfejlesztési támogatás csekély, különösen a szolgáltatóipar, kereskedelem területén.  Azok, akik nagy nehezen tudnak pályázni, mert megfelelnek a szigorú kritériumoknak, akár 18 hónap alatt sem kapják meg a pályázat eredményét, így az ennél gyorsabb piaci folyamatok által kínált lehetőségekkel, pályázatra várva nem tudnak élni.

A vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázatok mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kamattámogatott visszatérítendő támogatások is, melyek sokkal rövidebb időn belül nyújtanak támogatást a vállalkozások beruházásaihoz. A jelenleg futó legnépszerűbb nullaszázalékos konstrukción belül akár 50 millió forint hitel is igényelhető, amely többek között infrastrukturális beruházásra, eszközbeszerzésre és immateriális javak beszerzésére is fordítható. Ez egy lehetséges opció lehet azoknak a vállalkozásoknak, akik a kiszorultak a pályázatokból a szigorú kritériumok miatt. Bővebb információ és jelentkezés előminősítésre alább!

A 2016-17-ben megjelent vállalkozásfejlesztési pályázatok egyik legnagyobb problémája az a szigorú pontozórendszer volt, amelyet a pályázókkal szemben állítottak. A kritériumoknak igencsak nehéz volt megfelelni, az eszközbeszerzést támogató pályázatok szinte lehetetlen követelményeket állítottak a pályázókkal szemben, így a vállalkozások legnagyobb része nem tudott támogatási kérelmet benyújtani.  Az utóbbi évek tapasztalataiból megismerhettük a pályázati rendszer másik óriási hibáját, az elbírálási időt, ami nem egyszer akár másfél évig is húzódik. A vállalkozások beruházásait ezáltal nem lehet úgy ütemezni, ahogy az eredetileg tervezett volt, ez viszont problémákat okozhat a működésében is. 

Megoldásként szolgálhat a piacon jelenleg egyedülálló állami támogatást tartalmazó Széchenyi Beruházási Hitel, amely minimum 1 millió, maximum 50 millió forint összegű, 0%-os kamatozású kölcsönt nyújt vállalkozásoknak a beruházásaik megvalósításához. A Programban minden olyan beruházásra támogatható, amely a cég működését javítja. Futamideje 1 és 10 év között lehet, akár 2 év türelmi idővel. A kölcsönfelvevőnek legalább 1 teljes, lezárt üzleti évvel szükséges rendelkezni.

A Hitelprogram kritériumai nem olyan szigorúak, mint a vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázatoké, valamint elbírálási idejük is rövid. A kérelem benyújtása után pár héttel már folyósíthatják is az igényelt összeget, így nem kell hosszú hónapokat, esetleg éveket várni a tervezett fejlesztés megkezdésére.

Ingyenes előminősítésért töltse ki az alábbi űrlapot, további kérdéseivel pedig érdeklődjön munkatársainknál!

A Széchenyi Beruházási Hitel részletes leírása itt található!