A hazai pályázóknak már kifizették a 2007-2013-as uniós ciklus forrásainak 96 százalékát, az ősszel befejeződhet az uniós keret teljes lehívása - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár ismertette: múlt szerdáig 7925 milliárd forintot fizettek ki, az Európai Uniótól érkező 8200 milliárd forintot figyelembe véve így mintegy 96 százalékon áll az uniós források kifizetése. Az ősz második felére befejezhető az uniós források nagyjából 100 százalékos lehívása - jelentette ki.

Felidézte, hogy 2013-ban az Európai Bizottság még úgy látta, 600-800 milliárd forintos forrásvesztés fenyegeti Magyarországot.

Csepreghy Nándor szerint az eredmények azt mutatják, hogy helyesek voltak az intézményrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati döntések, és a kormány reformjai a fejlesztéspolitikában is működnek.

A helyettes államtitkár utalt arra, hogy a 2007-2013-mas időszak zárása kapcsán még több vitás ügyet kell rendezni az Európai Bizottsággal.

Emlékeztetett, hogy a múlt héten egy kérdés megoldódott: a gazdaságfejlesztési program 4. prioritástengelyét - amelyben a visszatérítendő források vannak - feloldotta a Bizottság, és újra elkezdte folyósítani a kifizetéseket. Várhatóan a program többi felfüggesztett tengelyénél is ugyanez a lépés két-három héten belül megtörténik - jelezte Csepreghy Nándor.

A helyettes államtitkár kitért a 2014-2020-as időszakra, amikor Magyarországnak jelentősen magasabb összeg, összesen 12 ezer milliárd forint elköltésére van lehetősége. 

Az összeg tíz operatív program keretében használható fel, ebből kilenc már megkapta az uniós jóváhagyást. Az utolsó egyeztetési szakaszban van a halászati operatív program, amelynek összege elhanyagolható a többihez képest - mondta.

Felidézte, hogy két nappal ezelőtt fogadták el a mezőgazdasági és vidékfejlesztési programot, ennek értelmében 1300 milliárd forint jut alapvetően kis- és közepes méretű gazdaságokhoz.

A helyettes államtitkár történelmi lépésnek nevezte, hogy Magyarország a mezőgazdasági nagyvállalkozók helyett a kis és közepes családi birtokokra fordíthatja az összeg 80 százalékát.

Közlése szerint az idén év végéig összesen 2700 milliárd forint értékben hirdetnek meg uniós pályázatokat, ez 133 kiírást jelent. Mintegy 90 milliárd forintnyi kiírás már megjelent - tette hozzá.

A humán fejlesztések területén még 27 felhívás várható az év végéig mintegy 145 milliárd forint keretösszeggel, ebből egészségügyi intézményeket, iskolákat lehet korszerűsíteni, illetve jelentős összegeket lehet felhasználni az idősgondozás területén.

A közlekedés fejlesztésére, új utak építésére, illetve meglévő út- és vasúthálózat felújítására 1215 milliárd forint jut még az idén.

Energetikai fejlesztésekre mintegy 630 milliárd forint áll rendelkezésre - ismertette, hozzátéve, hogy az év végéig további 20 milliárd forint jut a közép-magyarországi fejlesztésekre.

Az eddig meghirdetett kiírásokra összesen 3530 pályázat érkezett be mintegy 262 milliárd forint forrásigénnyel. Ebből 736 már támogató döntéssel rendelkezik - mondta el Csepreghy Nándor.

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.