A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet értelmében megszűnt a szálláshelyek kötelező minősítése, ennek alapján a minősítés önkéntes tanúsító rendszerek útján vagy egyéb módon történhet. A kormányrendelet 2012. június 30-ig adott lehetőséget a korábbi minősítési rendszer szerinti besorolási kategóriák alkalmazására. Az állami tulajdonú tanúsító védjegyek kidolgozása a szabályozás módosulását követően azonnal elkezdődött, ennek eredményeként jelenleg már öt szálláshelytípus minősíthető Nemzeti Tanúsító Védjeggyel. Ezek a falusi szálláshelyek; a vendégszobák, vendégházak, apartmanok; a kempingek, az üdülőháztelepek, valamint a szállodák. A Nemzeti Tanúsító Védjegyrendszerhez önkéntesen csatlakozhatnak a szolgáltatók.

Dr. Horváth Viktória kiemelte, a szálláshelyek minőségét tanúsító védjegy a jogszabályban lefektetett üzemeltetési követelményeken túlmutatóan alkalmas a szálláshelyek minőségének a szakmai elvárások szerinti értékelésére, a magas minőségű szolgáltatások pozitív megkülönböztetésére, és ezáltal elősegíti, hogy a fogyasztó megfelelő információk birtokában az elvárásainak megfelelő szolgáltatót válasszon. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a szálláshely üzemeltetők az átmeneti időszakban – 2009. október 25-től 2012. június 31-ig – használhatták a korábbi minősítési rendszer szerinti besorolást, napjainkban ez a lehetőség azonban már megszűnt. A szálláshelyi adatbázisokban és a kereskedelmi kommunikációban sajnos előfordul, hogy olyan létesítmények is használják a korábbi kötelező minősítést, akik erre nem lennének jogosultak. A fogyasztók és a védjegyrendszerhez csatlakozott szálláshely-szolgáltatók közös érdeke, hogy a védjegyet kizárólag a minősített szolgáltatók használják. A védjegyhasználat jogszerűségét és a minősítési kritériumok fennállását ezért rendszeres időszaki ellenőrzés garantálja.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által 2012. június 12-én kötött megállapodás szerint a HOTELSTARS harmonizált európai minősítő rendszert – Nemzeti Szállodai Tanúsító Védjeggyé emelve – 2012. július 1-től alkalmazzák a hazai szállodák minősítésére. Ennek eredményeként a szálláshelyek kötelező osztályba sorolása helyébe az európai uniós normáknak megfelelő, versenyképes, az érintett szakmai szervezetekkel, szövetségekkel együttműködésben működtethető, a vállalkozásokat segítő, a hatékony piaci megjelenést, kereskedelmi kommunikációt szolgáló minősítési rendszer került.

Az összesen kb. 870 magyar szállodából már 312 került minősítésre, további 120 minősítés folyamatban van, vagyis a hazai szállodák 40%-ot meghaladó része már bekapcsolódott a tanúsító rendszerbe. A minősítettek nagy többsége 3* és 4*-os kategóriába tartozik, de 10 hotel jelentkezett az 5* és 5*superior, 6 hotel pedig a 2* és 2*superior kategóriából is.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.