Újraindul az első munkahely garancia program márciusban. A fiatalok elhelyezkedését immár nem csak a munkahelyvédelmi akcióterv segíti.

Március 1-től újraindul a pályakezdőket támogató első munkahely garancia program, a támogatás összege 5 milliárd forint, amelyből legalább 7200 fiatal támogatható – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára. A programra szakképzett és szakképzetlen 25 év alatti fiatalok jelentkezhetnek a munkaügyi kirendeltségeken, ahol munkaadót is segítenek keresni számukra. A munkaadó legfeljebb hat hónapig kapja meg a pályakezdőnek fizetett munkabért és közterheit, viszont utána a foglalkoztatási idő felének megfelelő továbbfoglalkoztatást kell vállalnia. A továbbfoglalkoztatásra a munkahelyvédelmi akcióterv szerinti támogatás jár.

A munkabér legfeljebb a minimálbér másfélszerese lehet( ez mintegy bruttó 147 ezer forint) – ismertette a részleteket az államtitkár. Czomba Sándor a tavaly szeptemberben indult korábbi programról elmondta, hogy a cél akkor 3 milliárd forint támogatással 3600 szakképzetlen fiatal négyhavi munkához juttatása volt. Az eredmény ehhez képest 3,6 milliárd forintos támogatással 7200 munkahely lett. A támogatottak közül 3900-an még az idén januárban is dolgoztak, pedig abban a pályázatban nem szerepelt a továbbfoglalkoztatás kötelezettsége.

Az államtitkár a statisztikai adatokat ismertetve kiemelte, hogy a pályakezdők száma Magyarországon 72 ezer, a munkanélküliség a körükben 28,4 százalékos, szemben az uniós átlag 30 százalékkal. Az alap- és középfokú végzettségű pályakezdők között több a munkanélküli az uniós átlagnál, míg a felsőfokú képzettségűeknél jobb a magyar adat.

Jelenleg nincs fontosabb probléma a fiatalok magas munkanélküliségénél, világszerte 75 millió fiatal állástalan, ami hatalmas gazdasági és társadalmi gondot jelent – mondta korábban Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) főigazgatója. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az ILO által szervezett eseményen Guy Ryder felhívta a figyelmet, hogy Európában csaknem 5,5 millió 25 év alatti munkanélküli van, a fiatalok munkanélküliségi rátája 22 százalék, ami a duplája a teljes lakosság körében mért számnak. Vannak országok, amelyekben nagyobb az esélye annak, hogy egy fiatal munkanélküli lesz, mint hogy állást talál – közölte. Úgy vélte, különösen aggasztó a tartósan munkanélküliek helyzete, mert minél tovább marad munka nélkül egy álláskereső, annál nehezebb visszakerülnie a munkaerőpiacra. A fiatal munkanélküliek 30 százaléka tartósan, azaz több mint egy éve munkanélküli – tette hozzá.

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.