Napokon belül megjelennek azok a pályázatok (TÁMOP 2.4.5), amelyek összesen nyolc milliárd forinttal támogatják a munka és a magánélet összehangolását. A részletekről Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszélt csütörtökön sajtótájékoztató keretében, Budapesten.

Czomba Sándor elmondta, hogy Magyarország egyik legkomolyabb problémája a foglalkoztatás alacsony szintje. A gócpontok az ötven éven felüliek, az alacsony képzettségűek és a kisgyermekes édesanyák, akiknek szintén rendkívüli nehézséget okoz a munkába való visszatérés.

Ennek érdekében vezették be a Start bónusz kártyát korábban, amelyet a legalább 3 hónapja regisztrált álláskeresők, valamint a gyes-ről, gyed-ről visszatérők válthatnak ki,  az őket alkalmazó munkáltatónak pedig egy éven keresztül nem kell megfizetniük utánuk a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót. A gyermekek elhelyezése azonban továbbra is nehézséget okoz. A nyolcmilliárdos pályázati keret ezt a problémát hivatott orvosolni - tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az ország települései közül 273 helyen működik bölcsőde, melyek 91 százaléka a tízezer fő fölötti városokban van. Annak ellenére, hogy az elmúlt években európai uniós forrásokból új bölcsődéket hoztak létre, azok továbbra is 130 százalékos kihasználtsággal működnek, a korosztály csupán kilenc százalékát ellátva.

A kormány több forrás bevonásával is próbál segíteni a helyzeten – hangsúlyozta Czomba Sándor, hozzátéve, hogy a jelenlegi összegből nem a komplett bölcsődei programot valósítják meg, hanem a GYES-ről, GYED-ről visszatérő nők foglalkoztatásának javítása érdekében intézményekben, munkahelyeken, önkormányzatoknál alakítanak ki családi napköziket.
A részletekről szólva elmondta, hogy az összesen nyolcmilliárd forintos uniós keret lehívásához szükséges pályázatok megjelenése folyamatos, és várhatóan a mai nap során az összes elérhetővé válik.

A pályázatnak három része van:

I. A keret legnagyobb részéből – mintegy öt és fél milliárd forintból – öt milliárd forint a konvergencia régiókban, ötszázmillió forint pedig a központi régiókban jelenik majd meg. Az ötmilliárd forint egyik felét alternatív nappali gyermekellátási szolgáltatások létrehozására, másik felét pedig vállalati és intézményi napközbeni kisgyermekellátásra lehet fordítani. Ezzel szeretnénk a helyi szintű és az intézményi problémákat is kezelni – tette hozzá az államtitkár.

A felhasználás területeivel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a támogatást a helyiség átalakításra, felszerelésekre, de a gyermekellátást végző személyek képzésére és foglalkoztatására is lehet fordítani. Az egy pályázó által elnyerhető támogatás maximum ötvenmillió forint, egy férőhely létrehozására pedig maximum hárommillió forint igényelhető. A projekt hossza maximum kettő év lehet, a támogatás lejártát követően normatíva vehető igénybe a hosszú távú fenntarthatóság érdekében – ismertette.

A keret másik két részének – egyenként 1,25 milliárd forintnak – megoszlása mindkét esetben: egy milliárd forint a konvergencia, kétszázötvenmillió forint pedig a központi régióknak jut a következő alapelvek szerint:

II. 1,25 milliárd forint a rugalmasabb foglalkoztatást hivatott elterjeszteni, mely – mint mondta – Magyarországon gyerekcipőben jár. A rugalmas foglalkoztatási formák bevezetése mellett olyan munkahelyi kezdeményezéseket is magába foglal, mint a rugalmas szemléletű személyügyi politika alkalmazása, egyéni élethelyzetet és igényeket figyelembe vevő munkaszervezési formák, munkarend és munkaidő-beosztás kialakítása – fogalmazott.

III. Ugyancsak 1,25 milliárd forint az innovatív projektek megvalósítására ad lehetőséget, melyek a helyi szereplők együttműködésén alapulva, a helyi igényeknek megfelelő szolgáltatásokat alakítanak ki. A projektek többek között az egyes intézmények működési, nyitvatartási, ügyintézési idejének átalakításával, az egyes helyi szolgáltatások elérhetőségének, igénybevételi módjainak, idejének racionalizálásával és az erre szolgáló igényeken és szükségleteken alapuló tervek kidolgozásának és megvalósításának támogatásával segíthetik elő a munka és a magánélet összehangolását – fogalmazott az államtitkár.

Nagyon fontos, hogy azok az édesanyák, akik úgy döntenek, szeretnének a munkaerőpiacra minél előbb visszakerülni, ezt megtehessék, és közben gyermeküket munkaidő alatt is biztonságban tudhassák – hangsúlyozta Czomba Sándor.

 

Forrás: kormany.hu

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.