Cikksorozatunk célja, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Közreműködő Szervezetek tapasztalatai és iránymutatásai alapján, a nyertes pályázattal rendelkező kedvezményezetteknek bemutassuk a projektek megvalósítása során felmerülő leggyakoribb problémákat.

A kedvezményezett nem küldi meg ellenőrzésre a közbeszerzési dokumentációt a KSZ-nek / NFÜ KFF-nek, vagy késve teljesíti e kötelezettségét, emiatt szabálytalansági eljárás indul

Az eljárás típusának megválasztása nem a jogszabályi rendelkezésekkel összhangban történik. Típushiba: tárgyalásos, gyorsított eljárás indokolatlan alkalmazása, mely felveti a versenykorlátozást. A gyorsított eljárás alkalmazása esetén az eljárási határidőket vizsgálva sokszor kiderül, hogy nem gyorsított eljárásrend szerint is lefolytatható lett volna az eljárás.

• A beszerzés tárgya (mennyiség, minőség) nem azonos a projektben elfogadottakkal.


Kedvezményezettek ajánlatkérőként jelennek meg közbeszerzésben:


Nem érvényesülnek megfelelően a következő alapelvek: verseny, esélyegyenlőség, nyilvánosság, átláthatóság.

A kizáró okok nem elég egyértelműek, illetve amennyiben valamely ajánlattevőt kizárták, e döntés nem volt megfelelően alátámasztott.

A pénzügyi-gazdasági és a műszaki-szakmai alkalmassági feltételek előírása nem volt megalapozott, és az alkalmassági feltételek előírt igazolási módja nem volt megfelelő. A versenyt indokolatlanul korlátozó, az adott közbeszerzéshez nem kapcsolódó feltételek meghatározása.

A bírálati szempontok meghatározása nem megfelelően történt. Az bírálat szempontjainak objektívnek, átláthatónak, esélyegyenlőséget megfelelően biztosítónak kell lennie.

Szerződéses feltételek meghatározása nem megfelelő. Kiemelten kell figyelni azon szerződéses feltételek megfelelőségére, melyek a későbbiekben a Kbt. rendelkezései alapján különös (elsősorban hirdetmény közzététele nélkül induló) eljárások lefolytatásának jogalapjaként szolgálhatnak (pl. szerzői jogi feltételek meghatározása).

A projektek végrehajtása során számos esetben történik szerződésmódosítás az előre nem láthatóságra való hivatkozással. Ez azonban sokszor nem kellően megalapozott, gondos kezdeti tervezéssel a legtöbb módosítás elkerülhető lenne. Az ilyen jellegű módosítások (legyen az határidő-, vagy költség-módosítás) szabálytalannak minősülhetnek.

• Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a kedvezményezettnek figyelemmel kell kísérnie a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályok módosulását.


Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.