Az álláskeresők huszonegy százaléka betöltötte az ötvenedik életévét, ezért volt fontos ezen csoport munkaerő-piaci beilleszkedésére külön támogatási rendszert kidolgozni – fogalmazott Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, szerdai sajtótájékoztatóján.  A Kormány döntött a 2011-2015 közötti, megközelítőleg 70 ezer hátrányos helyzetű álláskereső foglalkoztatásának javítását célzó, 60 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló kiemelt projekt indításáról.

Az első négy hónapban átvállaljuk a munkabér és járulékai 100 százalékos megtérítését, maximum a minimálbér kétszerese és annak járulékai erejéig – hangsúlyozta az államtitkár. A második négy hónapban - folytatta- a munkabér és járulékai legfeljebb ötven százalékos mértékű támogatását, maximum a minimálbér kétszeresét és annak járulékát vállaljuk át. Az utolsó négy hónapban a járuléktámogatást, maximum a minimálbér kétszeresére számolt járulék erejéig tudjuk vallani.

Az államtitkár kiemelte: a projekt célja az álláskereső inaktív emberek beilleszkedésének elősegítése a munkaerő piacra, munkáltatóknak illetve a leendő munkavállalóknak nyújtott támogatásokon keresztül. Ezen hozzájárulások lehetnek képzések, munkaerő piaci szolgáltatások valamint vállalkozási támogatások – tette hozzá. A támogatást a munkaügyi központokon keresztül lehet igénybe venni.

A projekt időtartama alatt mintegy 70 ezer fő bevonását tervezzük a programba –emelte ki az államtitkár. Ebből nagyságrendileg 35 ezer ember részesülhet majd munkaerő piaci képzésben, 49 ezer ember kaphat majd a foglalkoztatásához közvetlen támogatást. A projekt legfontosabb eredményeképpen legalább 20 ezer fő juthat tartósan vissza a munkaerőpiacra – mutatott rá az államtitkár. A programba bevont roma származásúak száma legalább 11800 fő.

A projekteknek hat célcsoportja van - az alacsony iskolai végzettségűek és elavult szakképesítéssel rendelkezők, pályakezdők, GYED/GYED után visszatérők, ötven év felettiek, bérpótló juttatásban részesülők, és tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek - ismertette Czomba Sándor.

Közülük is kiemelten kezeljük az ötven év felettiek csoportját, akiknek speciális, a munkáltatókat foglalkoztatásra ösztönző támogatási konstrukciót dolgoztunk ki – mutatott rá. Ez azt jelenti,- folytatta-, hogy ha egy munkáltató ötven éven felülit szeretne a szakmájában, vagy betanított, segédmunkásként foglalkoztatni, akkor egy éves időtartamban támogatást nyújtunk.

A bértámogatás mellett az ötven év feletti munkavállalók elhelyezkedési esélyeket növelő képzésben is részesülhet, valamint mind a képzés, mind a foglalkoztatás ideje alatt mentor segíti a munkavállalót. A Nemzetgazdasági Minisztérium 17 milliárd Ft-ot különít el a TÁMOP- projektből erre a célra, s így lehetővé teszi, hogy országosan több mint 17.000 ötven év feletti álláskereső jusson munkához.

A programban nem csak az 50 év felettiek részesülhetnek támogatásban!

Támogatásra számíthatnak a pályakezdők, az alacsony iskolai végzettségűek, a gyes-ről, gyed-ről vagy áplási díjról a munkaerőpiacra visszatérők és a tartósan munkanélküliek.  Számukra is hasonló, az elhelyezkedést segítő bértámogatások és képzési lehetőségek nyílnak meg.

Az Új Széchenyi Terv most bejelentett programjai keretében egyfelől a munkáltatók részesülhetnek támogatásban, amennyiben új munkahelyeket teremtenek a hátrányos helyzetű munkavállalók számára, másfelől az álláskeresők kaphatnak személyre szabottan támogatást a vállalkozóvá váláshoz, a munkába járáshoz és részesülhetnek képzésekben, munkaerőpiaci szolgáltatásokban.

A részletekről, a támogatási igénybevételének lehetőségéről munkáltatóknak és munkavállalóknak egyaránt a  Munkaügyi Központok adnak tájékoztatást!

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.