Eldördült a startpisztoly a kötelező társadalmi egyeztetést nem igénylő Új Széchenyi Terv keretében kiírt pályázatoknál. Már január 17-étől pályázhatók az első konstrukciók. Főként előkészítést és közvetítést tartalmazó kiírások tartoznak ide, de a nagyléptékű közlekedésfejlesztések keretei is világossá válnak.

Önkormányzatok és társulásaik külön, vagy központi költségvetési szervekkel közösen pályázhatnak, és akár 450 millió forintot is nyerhetnek az új kerékpárút hálózat fejlesztési tenderen. Települések közötti kerékpárutak, kerékpársávok, árvédelmi töltésen vezetett bicikliutak épülhetnek meg, összesen 6,5 milliárd forintból 85-90 %-os támogatással.

Elindul a vállalkozásfejlesztési alapítványok és pénzügyi vállalkozások számára a mikrocég támogatói és hitelközvetítői pályázat. A kiválasztott közvetítőknek az lesz a dolguk, hogy egyrészt a számukra biztosított uniós pénzből hitelezőként járjanak el, és a kedvezményezett kisvállalkozásokkal saját nevükben és kockázatukra hitelszerződést kössenek. Másrészt közreműködnek majd a vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó pályázatok kezelésében és a támogatási szerződések megkötésében. Az Új Széchenyi Tervben a legkisebb cégek támogatása vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes hitel együttes biztosítása révén történik, első körben 26 milliárd forint értékben. A megvalósítandó projektjük vissza nem térítendő támogatásból, hitelrészből és saját forrásból tevődik majd össze. Szoftvereket, hardvert és eszközöket szerezhetnek be.

2,5 milliárd forintra már hétfőtől pályázhatnak az ún. szociális szövetkezetek egy Magyarországon úttörőnek számító foglalkoztatási program keretében. Ezek a szervezetek olyan közhasznú tevékenységet folytatnak, amely a társadalom és az egyének közös érdekeinek kielégítését szolgálja. A pályázat célja az álláskeresők újbóli munkába állása, foglalkoztatása és szövetkezeti taggá válása, valamint az, hogy a szociális szövetkezetek önfenntartóan működjenek. A program lényege, hogy szövetkezet foglalkoztatja az álláskeresőt és ehhez munkabér támogatást kap. Egy szövetkezet összesen 50 milliós segítséget kaphat uniós forrásból.

A mérnöki munka lelke a tervezés. Gőzerővel folyik a nagy közlekedésfejlesztési projektek előkészítése, miközben a kivitelezési munkák is a tervezett ütemben haladhatnak. Előbbiek sorából kiemelkedik a nemzetközi vasúti és vízi úti projektek megalapozása. A NIF, a MÁV és a GYSEV összesen majdnem 62 milliárd forintot fordíthat arra, hogy Magyarország minél zökkenő mentesebben kapcsolódhasson be az Európát átszelő ún. Transzeurópai Közlekedési Hálózatba. A megvalósuló vasúti fejlesztések hatalmas, mintegy 116 milliárdos összege jól példázza, hogy Magyarország a jövőben megkülönböztetett figyelmet fordít a kötött pályás közlekedésre.

45 milliárdos összegével komoly súlyt képvisel az a kiírás, amely az ország és a régióközpontok nemzetközi közúti elérhetőségének javításának előkészítését szolgálja. A rendelkezésre álló uniós támogatás jogosultja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Az állami társaság felel az útépítési beruházások előkészítéséért és megvalósításáért, a projektmenedzsment biztosításáért, a partnerek és alvállalkozók szerződtetésért. Nyomon követi tevékenységüket, koordinálja a projektek megvalósítását, független mérnökkel elvégezteti azok műszaki ellenőrzését. Az ország nemzetközi elérhetőségének javításában elsődleges szempont az Európai Unió országai közötti kapcsolatot szorosabbá fűző TEN-T folyosók közúti elemeinek fejlesztése, a gyorsforgalmi utak hálózatának kiépítése. A már megvalósítási szakaszba jutott fejlesztések keretösszege 39 milliárd forint.

A nemzetközi jelentőségű fejlesztésekkel egyenrangúnak tekinti az Új Széchenyi Terv a térségi elérhetőség javítását, a gyorsforgalmi hálózathoz való magas színvonalú kapcsolódást és a régiók térségeit összekötő főutak fejlesztését. Ezért biztosít majdnem 46 milliárd forintot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőnek az ilyen útépítési projektek magas színvonalú előkészítésre és lebonyolítására.

100%-os uniós támogatás biztosítható a városi és elővárosi közösségi közlekedés fejlesztésre is. Itt a NIF és a MÁV mellett önkormányzatok és közlekedési cégeik is nyújthatnak be pályázatot az előkészítésre. A rendelkezésre álló forrás, amelyet 2013 végéig fel kell használni, 59 milliárd forint.

Az intermodalitás – vagyis az, hogy a különböző szállítási módok között biztosítva legyen az átjárhatóság és a csatlakozás, kulcsfontosságú tényező Magyarország gazdasági fejlődése számára. A hétfőn megjelenő pályázat több, mint 2,6 milliárd forintot biztosít a NIF-nek ilyen célú beruházások előkészítésére. A közlekedési módváltó beruházások kivitelezésére 3 milliárd forint áll rendelkezésre.

Forrás: Vállalkozók Országos Szövetsége

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.