A Kormány a mai nappal vitára bocsátotta, és gazdasági konzultációsorozatot indított az új Széchenyi Terv koncepciójáról. Az új fejlesztéspolitika célzottan fog pályázat útján támogatni új beruházásokat, fejlesztéseket 2011. januárjától.

Hallgassa meg az InfoRádió összefoglalóját:

{audio}http://www.inforadio.hu/audio/00030/00030a9ca.mp3{/audio}

Az Új Széchenyi Tervben az egészségipart, a zöld gazdaságfejlesztést, a lakásprogramot, az üzleti környezet fejlesztését, a tudomány-innováció-növekedés területét, a foglalkoztatást és a közlekedést határozta meg a kormány kitörési pontként - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Új Széchenyi Terv vitairatának ismertetésén szerdán Budapesten a Marriott szállodában.

Hallgassa meg az InfoRádió összefoglalójának második részét:

{audio}http://www.inforadio.hu/audio/00030/00030a94a.mp3{/audio}

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a terv egy olyan koncepciót nyújt, amely mögé egy pályázati rendszert és egy pályázati intézményrendszert is  tervez a  kormány létrehozni.

A Terv egy  2030-ig terjedő növekedési program első, tíz éves, 2020-ig terjedő gazdaságfejlesztési koncepciója, ez az Új Széchenyi Terv. Középpontjában egyetlen nagy cél áll: a foglalkoztatás dinamikus bővítése. Számokban kifejezve az a törekvés vezérli a gazdaság- és társadalomfejlesztő programot, hogy tíz esztendő alatt egymillió új és adózó munkahely jöjjön létre Magyarországon.

A gazdaságpolitikai fordulat a magyar gazdaságban rejlő lehetőségek kihasználásával teremthető meg. Ezért az Új Széchenyi Terv 7 kiemelt programot tartalmaz:

1. Gyógyító Magyarország – Egészségipar
2. Megújuló Magyarország – Zöld gazdaságfejlesztés
3. Otthonteremtés – Lakásprogram
4. Vállalkozásfejlesztés – Üzleti környezet fejlesztés
5. Tudomány – Innováció – Növekedés
6. Foglalkoztatás
7. Közlekedés – Tranzitgazdaság

A 2007-2013 közötti időszakban Magyarország számára elérhető uniós források értéke összesen 7870,17 milliárd forint. Ebből jelenleg 1828,8 milliárd Ft szabad forrás áll rendelkezésre, 1480,2 milliárd futó projekt, és 4126,5 milliárd Ft kötelezettségvállalással elindított projekt mellett.

Jelenleg a KKV szektor számára azonnal mobilizálható források értéke a forrástérkép adatai alapján 155 milliárd Ft, amely a Gazdasági Operatív Program és a Regionális Operatív Programok keretében áll rendelkezésre. A fenti összeg rövidtávon azonnal igénybe vehető eszköz a kis- és középvállalkozások megsegítésére.

A  Kormány összesen mintegy 477 milliárd forint értékű projektforrás visszavonását illetve tartalmi felülvizsgálatárt tervezi. Ennek eredményeképpen összesen 41 milliárd forint uniós támogatás felszabadítására kerülhet sor a jövőbeni intézkedéseknek köszönhetően. A források felszabadításával lehetőség nyílik új – a Kormány fejlesztés- és gazdaságpolitikai céljaihoz szervesen illeszkedő – projektjavaslatok megvalósítására és új támogatási konstrukciók akciótervi nevesítésére. Ezek már szervesen illeszkednek majd a Nemzeti Együttműködés Kormánya gazdaságfejlesztési céljaihoz, az Új Széchenyi Terv prioritásaihoz.

Az Új Széchenyi Terv vitairata a Nemzeti Együttműködés Kormányának főbb céljait, gazdaságpolitikánk alapelveit és a kijelölhető irányokat veszi számba. A terv messze nincs kész. A következő hetek, hónapok feladata, hogy a gazdaság szereplőivel együttműködve készítsük el az Új Széchenyi Tervet, és alakítsuk át az azt támogató pályázati rendszert.

A kormány célja az Új Széchenyi Tervvel, hogy gyorsan, hatékonyan, összehangoltan tudja eljuttatni a hazai és uniós összevont forrásokat a kis- és közepes vállalkozásokhoz (kkv). A szándék, hogy a ciklus végéig összesen 1.000 milliárd forintot biztosítsanak erre a célra az összevont forrásokból. A nemzeti fejlesztési miniszter közölte: új pályázati rendszert, a fejlesztési források tervezésének, elosztásának új intézményrendszerét és új értékelési rendszert kell létrehozni.

Az Új Széchenyi Terv a tervek szerint 2011. január 15-én indul. Az üzleti élet szereplőitől 2010. szeptember 15-ig várják a javaslatokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mail címre.

Értesüljön az ÚSZT (Új Széchenyi Terv) pályázati kiírásairól az elsők között!  Napi Pályázati Értesítő hírlevelünk olvasói a pályázatok tervezeteit elsőkézből kapják meg.
Napi Pályázati Értesítő a Széchenyi Terv új pályázati kiírásairól - bővebben itt.


Forrás: ngm.gov.hu, InfoRádió

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.