Jelenleg az ajánlatkérő az egymilliárd forint feletti árbevételű cégeket zárhatja ki a közbeszerzésből azzal a céllal, hogy a kisebb társaságok kapjanak munkát. A módosítás után ez a határ 100 millió forintra csökken. A kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása, valamint az adminisztráció egyszerűsítése a célja a közbeszerzési törvény módosításának, amelyet a nemzeti fejlesztési miniszter pénteken terjesztett a parlament elé.

Az új szabályok közül kiemelésre érdemes az, hogy az ajánlatkérőknek kötelező lesz elfogadniuk a részajánlatokat is. A beszerzés részekre osztásával már a kisebb cégek is nyújthatnak be ajánlatot a kisebb egységekre.

A törvény nem engedi meg azt, hogy egy beszerzést feldaraboljanak csak azért, hogy a kisebb egységekre ne kelljen kiírni közbeszerzést. Ezt kötelező egybeszámításnak hívják, de az építési beruházásoknál a módosítás megengedi a szétválasztást, amellyel szintén a kisvállalkozók járnak jól, mivel nem a közösségi, hanem a nemzeti eljárásrendet kell alkalmazni.

Az ajánlattevő pénzügyi alkalmassága az ilyen eljárás egyik kritikus pontja. A módosítás szerint akármilyen pénzügyi alkalmassági feltételt is ír elő az ajánlatkérő, egy kezdő vállalkozás ajánlatot tehet akkor, ha volt már annyi árbevétele, amely eléri a beszerzés összegét.

Bővebben:

Forrás:MTI / hirado.hu


Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.